Wielka Brytania. Każdego tygodnia przedwcześnie milion kurczaków. "Konsumenci byliby zniesmaczeni"

Świat
Wielka Brytania. Każdego tygodnia przedwcześnie milion kurczaków. "Konsumenci byliby zniesmaczeni"
facebook.com/opencages

Według nowego raportu w Wielkiej Brytanii co tydzień umiera ponad milion kurczaków mięsnych, zanim osiągną wagę ubojową - pisze w sobotę "The Guardian". - Myślę, że konsumenci byliby całkowicie zniesmaczeni wiedząc, że milion tych inteligentnych, wrażliwych ptaków umiera co tydzień, aby mogli oni dostać taniego kurczaka na swoje talerze - stwierdził aktywista Chris Packham.

Organizacja charytatywna Open Cages, działająca na rzecz dobrostanu zwierząt, zleciła analizę danych dotyczących hodowli drobiu. Wynika z nich, że ​​każdego roku w Wielkiej Brytanii około 64 miliony kurczaków umierają przedwcześnie. Martwe ptaki można spalić lub przerobić na użyteczne produkty, takie jak mączka białkowa - czytamy na stronie "The Guardian".

 

Chris Packham, działacz na rzecz ochrony przyrody, powiedział dziennikowi: - Myślę, że konsumenci byliby całkowicie zniesmaczeni wiedząc, że milion tych inteligentnych, wrażliwych ptaków umiera co tydzień, aby mogli oni dostać taniego kurczaka na swoje talerze.

 

- Całkowita nędza, w jakiej żyją te zwierzęta jest niepotrzebna i oburzyłaby nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców, ponieważ nie służy to żadnemu celowi, jak tylko zaspokojeniu zysków naszych głównych supermarketów, które odmawiają im pomocy - dodał.

Obniżenie wskaźników śmiertelności

Aktywiści twierdzą, że wskaźniki śmiertelności można znacznie obniżyć dzięki lepszym standardom dobrostanu kurczaków. Wzywają jednocześnie do wspierania Better Chicken Commitment, inicjatywy mającej na celu stopniowe wycofywanie szybko rosnących ras i zmniejszenie gęstości obsady.

 

Według ekspertów współcześnie kurczaki są hodowane genetycznie, aby rosły szybko, co może obciążać ich organizmy, zwiększając ryzyko zatrzymania akcji serca. Badania wykazały, że szybko rosnące kurczęta, które osiągają swoją wagę ubojową w zaledwie 35 dni, mogą mieć wyższą śmiertelność, kulawizny i choroby mięśni. Jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w stadach jest niewydolność serca lub zespół nagłej śmierci.

 

 

- Supermarkety sprzedają żywność z reklamami zwierząt na zielonych polach, ale nigdy nie pokazują kurcząt brojlerów w oborach. To przerażające, że supermarkety nadal sprzedają te szybko rosnące rasy - powiedział Connor Jackson, dyrektor generalny Open Cages, cytowany przez "The Guardian". 

 

Zobowiązanie Better Chicken Commitment nie jest jeszcze wspierane przez największe supermarkety w Wielkiej Brytanii. Jego dotychczasowi zwolennicy to Marks & Spencer, Waitrose, Pret, KFC i firma gastronomiczna Compass Group. Sainsbury’s ogłosił w kwietniu, że do marca 2023 roku świeży kurczak będzie hodowany z 20 proc. większą przestrzenią niż standard w Wielkiej Brytanii.

an/zdr / The Guardian
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie