Wielka Brytania: Superbakteria odporna na antybiotyki w wieprzowinie ze sklepu
W niektórych próbkach wieprzowiny z Wielkiej Brytanii wykryto potencjalnie śmiertelną superbakterię odporną na antybiotyki - wynika z ustaleń "The Guardian". Konkretny wariant bakterii może powodować infekcje dróg moczowych i ran - a w najpoważniejszych przypadkach infekcje krwioobiegu, serca i mózgu.
Dziennikarze "The Guardian" we współpracy z organizacją Bureau of Investigative Journalism dotarli do wyników badań firmy Fera Science. Wykazano w nich, że ponad 10 proc. ze 103 przebadanych próbek wieprzowiny dostępnej w Wielkiej Brytanii było skażone.
ZOBACZ: Superbakterie zagrożeniem większym niż COVID. "Największym w historii ludzkości"
Superbakteria z rodzaju enterokoków znajdująca się w mięsie była odporna na tzw. antybiotyk ostatniej szansy stosowany w leczeniu poważnych chorób. W badaniu skażenie wykryto zarówno w mięsie sklepowym, bez żadnych oznaczeń, jak i tych produktach, które uzyskiwały certyfikaty mające świadczyć o ekologicznej hodowli i wysokiej jakości produktu.
"Lekooporne szczepy bakterii stanowią poważny problem zdrowotny, a wskaźniki rosną w całej Europie. Jest wiele powodów, dla których bakterie uodparniają się. Jednym z kluczowych jest fakt, że antybiotyki są szeroko stosowane w hodowli zwierząt by zapobiegać chorobom.
Odporność na antybiotyki. Może być jeszcze gorzej
Eksperci twierdzą, że wyniki badań są "niepokojące".
- Doniesienia sugerują, że nad stosowaniem antybiotyków w przemyśle mięsnym nie ma żadnej kontroli. Kupowanie jakiejkolwiek żywności to relacja oparta na głębokim zaufaniu. Konsument nie ma dostępu do profesjonalnego sprzętu medycznego - powiedział Tim Lang, emerytowany profesor polityki żywnościowej na Uniwersytecie w Londynie.
ZOBACZ: Gdańsk. Bakteria E.coli wykryta w Bałtyku. Zamknięto kąpielisko na Stogach
Z raportu opublikowanego przez Światową Organizację Zdrowia w 2016 roku wynika, że z powodu AMR (ang. AMR - antimicrobial resistance, oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe - red.) rocznie umiera co najmniej 700 tys. osób na całym świecie. Brytyjski ekonomista Jim O'Neil szacował wówczas, że jeżeli kraje nie podejmą żadnych działań, by temu zapobiec, to od 2050 r. na przez niewrażliwe na antybiotyki bakterie umierać będzie 10 mln ludzi rocznie.
Czytaj więcej