Salmonella w największej fabryce czekolady na świecie. Wstrzymano dostawy
Produkcja dostawy z największej na świecie fabryki czekolady została wstrzymana. Powodem wykrycie zakażenia salmonellą. - Profilaktycznie wstrzymujemy dostawy hurtowej ilości płynnej czekolady dla naszych 73 klientów - poinformował rzecznik firmy.
Fabryka czekolady w Belgii należąca do szwajcarskiej firmy Barry Callebaut wykryła bakterię Salmonelli w jednej z partii produkcyjnych. Źródłem zakażenia była lecytyna używana w produkcji. Komunikat zawiadamiający o tej sytuacji wydano 30 czerwca.
"Wstrzymujemy dostawy na czas nieokreślony"
- Profilaktycznie wstrzymujemy dostawy hurtowej ilości płynnej czekolady dla naszych 73 klientów. Wszystkie nasze produkty zostały zablokowane - poinformował rzecznik firmy i dodał: - Barry Callebaut kontaktuje się obecnie ze wszystkimi klientami, którzy mogli otrzymać skażone produkty. Produkcja czekolady pozostaje zawieszona do odwołania - zaznaczył.
ZOBACZ: GIS ostrzega: salmonella w roladkach z kurczaka
Rzecznik oświadczył też, że większość skażonych produktów nadal znajdowała się fabryce i nie została dostarczona klientom. Uspokajał także, że prawie wszystkie (72) firmy potwierdziły wstrzymanie dostaw potencjalnie skażonego towaru do czasu wyjaśnienia sprawy.
- Bezpieczeństwo żywności ma dla nas ogromne znaczenie, a skażenie na linii produkcyjnej stanowi wyjątek. Mamy dobrze zdefiniowane zasady i procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności - przekonywała firma.
Barry Callebaut. Wykryto skażenie salmonellą
O incydencie poinformowana została także belgijska agencja ds. bezpieczeństwa żywności. Jej rzecznik oświadczył, że zostało wszczęte dochodzenie w tej sprawie.
"Barry Callebaut poinformował belgijską agencję ds. żywności (FAVV) o incydencie i podjął środki zapobiegawcze, aby zatrzymać wszystkie linie produkcyjne czekolady i zablokować wszystkie produkty wyprodukowane od czasu testów" - podała spółka w komunikacie.
Zakład dostarcza wyroby kakaowe i czekoladowe wielu firmom z branży spożywczej, w tym gigantom branżowym, takim jak Hershey, Mondelēz, Nestlé czy Unilever. Roczna produkcja fabryki wynosi średnio 2,2 miliony ton rocznie.
Czytaj więcej