GIS ostrzega przed używaniem łyżki do serwowania. "Do żywności migrują szkodliwe substancje"

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, poinformował w piątek o migracji szkodliwych substancji z łyżki do serwowania potraw.
GIS podał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez inspekcję sanitarną stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych, z badanych próbek łyżki do jedzenia.
ZOBACZ: Pfizer informuje, że jego nowy lek chroni przed ciężkim przebiegiem COVID-19 w 89 proc.
Chodzi o produkt "Łyżka do serwowania FLORINA ONYX", numer partii A19-210, kod kreskowy: 5902719587535. Dystrybutorem jest Florentyna Sp. z o. o., Korzkwy 31, 63-300 Pleszew
Firma wstrzymała sprzedaż produktu

Sanepid podał, że firma wstrzymała sprzedaż artykułu i zobowiązała się do niezwłocznego wysłania informacji do odbiorców o wstrzymaniu dalszej odsprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Spożycie żywności zanieczyszczonej pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Czytaj więcej