Toksyna w makaronie. GIS ostrzega
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do jego produkcji. Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Wycofanie dotyczy wyłącznie podanych poniżej produktów o wskazanych numerach partii:
-
Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1)
-
Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g (25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1)
-
Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g (25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1)
-
Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g (25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1)
-
Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g (25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1)
-
Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g (26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1)
-
Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g (08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1)
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON).
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania. Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.
Czytaj więcej