Salmonella w sezamie. GIS uprzedza przed partią produktu
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu łuskanego. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Chodzi o partię sezamu łuskanego HELIO, 200 g. Numer partii: 65112; data minimalnej trwałości: 09.2022. Producentem jest Helio SA Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów. Sezam pochodzi z Nigerii.
Salmonella w sezamie. GIS ostrzega
Obecność bakterii salmonelli z grupy C1 stwierdzono w jednej z pięciu badanych prób. Sanepid podał, że po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii firma Helio bezzwłocznie zadecydowała o wycofaniu wskazanej partii produktu, o czym poinformowała swoich odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
ZOBACZ: Ukraina. Wyniosła wirusy z laboratorium. "Trzymała je w lodówce"
Helio zapewnia, że dokłada wszelkich starań, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Firma wyjaśnia, że surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne, w tym na obecność salmonelli, były prawidłowe (nie stwierdzono obecności), dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.
Czytaj więcej