Gastronomia we Włoszech. Pół miliona miejsc pracy mniej, 22 tys. zamkniętych firm
514 tysięcy zlikwidowanych miejsc pracy i 22 tysiące zamkniętych firm - taki obraz gastronomii we Włoszech w zeszłym roku, pierwszym w pandemii, ukazano w ogłoszonym we wtorek raporcie federacji usług. Straty poniosło ponad 97 procent przedstawicieli tej branży.
60 procent restauratorów odnotowało spadek obrotów o więcej niż połowę.
- Społeczne wyrzeczenia wymuszone na naszym sektorze nie zostały w odpowiedni sposób zrekompensowane - stwierdził prezes federacji usługodawców Lino Enrico Stoppani.
W raporcie podkreślono, że 89 procent przedsiębiorców z branży gastronomicznej uważa wsparcie finansowe za niewielkie lub niewystarczające.
Wsparcie sektora
W reakcji na przedstawione dane minister rozwoju gospodarczego Giancarlo Giorgetti zapewnił, że w następnym rządowym dekrecie przeznaczone zostaną dalsze środki na wsparcie dla tego sektora.
ZOBACZ: Media: Boris Johnson nie chciał lockdownu. "Niech ciała piętrzą się w tysiącach"
Dotychczasowe tegoroczne dane wskazują, że obroty w gastronomii spadły średnio o 20 procent. Według prognozy, ożywienia nie należy spodziewać się przed 2022-2023 rokiem.
85 procent przedstawicieli branży wyraziło zarazem w sondażu nadzieję na powrót do sytuacji sprzed pandemii.
Czytaj więcej