Wolą umrzeć wcześniej niż odstawić mięso. Tymczasem najlepsza restauracja stawia na wege
Dwie trzecie badanych mężczyzn w Wlk. Brytanii twierdzi, że woli umrzeć wcześniej niż zrezygnować z mięsa. Po decyzji jednej z holenderskich stołówek o serwowaniu potraw wyłącznie niepochodzących od zwierząt, uczniowie mówią o "wegańskim terrorze". Tymczasem czołowa nowojorska restauracja usuwa z menu kaczkę i foie gras, a polski rynek roślinnych zamienników białka zwierzęcego rośnie o 28 proc.
Choć nie widać jej z ulicy, bo kryje się w monumentalnym budynku w stylu Art Deco, nowojorska restauracja Eleven Madison Park od lat cieszy się popularnością. Jest zlokalizowana w prestiżowej dzielnicy, przy uczęszczanym zielonym skwerze, w pobliżu przypominającego żelazko Flatirona. Jednak mało kto trafia tam przypadkiem.
- Zeszły rok zmienił świat, zmienił także nas - przyznaje Daniel Humm, szef kuchni w Eleven Madison Park. Mówi to jednak bez żalu, a z ekscytacją. Skąd optymizm po trwającym 15 miesięcy zamknięciu? Wszystko za sprawą nowego menu, które ma być oparte tylko na roślinach.
ZOBACZ: Mniej mięsa w diecie dla dobra klimatu. Urząd zachęca Niemców do zmian
Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw Eleven Madison Park była pieczona kaczka z daikonem i śliwką. Być może to za jej sprawą lokal doceniono trzema gwiazdkami Michelin, które uchodzą za najważniejsze wyróżnienie, jakie można przyznać restauracji. Jednak gdy miejsce otworzy się na nowo, danie zniknie z karty. Podobnie jak reszta mięsnych pozycji.
"Wegański terror"
- Podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu nowego, roślinnego menu, w którym nie używamy żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Każde danie jest zrobione z warzyw, zarówno tych z ziemi, jak i morza, a także owoców, roślin strączkowych, grzybów i zbóż - wymienia Daniel. Na dowód pokazuje zdjęcie ze szklarni, na którym jego dłonie ubrudzone są ziemią z upraw.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Okazuje się, że to nie odosobniony przypadek. Na wege stawiają także mniej wykwintne jadłodajnie. Stołówka Technische Universiteit Delft będzie pierwszą uczelnią w Holandii, który przestanie serwować mięso i ryby. Studenci mówią o "wegańskim terrorze". Jak informuje uczelnia, jest to ważny krok do tego, aby kampus stał się w ciągu 10 lat całkowicie neutralny klimatycznie.
ZOBACZ: Sylwia Spurek chce zakazu reklam mięsa i nabiału
- Jeśli naprawdę chcemy coś zrobić na rzecz klimatu, nasza dieta również musi się zmienić - mówi Andy van den Dobbelsteen, koordynator ds. zrównoważonego rozwoju w TU Delft, cytowany w dzienniku "Algeemen Dagblad". Tłumaczy, że przejście na opcje wegetariańskie i wegańskie zmniejszy emisję CO2 w stołówce.
Sustainability is a high priority at #tudelft and we're taking steps to make the campus more sustainable. In this regard, the Faculty of Architecture and the Built Environment is the first faculty which offers an entirely vegetarian menu. #climateaction
— TU Delft (@tudelft) May 4, 2021
🥦https://t.co/xA4UXnSNcn pic.twitter.com/vHrfPbnhA0
Decyzja uczelni nie podoba się wszystkim. Cytowani przez dziennik studenci mówią o "wegańskim terrorze". Wskazują także, że nie była ona z nimi konsultowana.
Kto dałby się zamknąć w więzieniu za steka?
Z informacji gazety wynika, że również część kadry nie jest zadowolona z wprowadzonych zmian. Uważa ona, że przejście na dania czysto wegetariańskie to początek "niebezpiecznego rozwoju".
- Jako obywatel będę miał mniejszy wybór i to jest najmniej niepokojące. To po prostu wywoła efekt kuli śnieżnej - uważa jeden ze pracowników.
Czy to właściwy kierunek, czy ruch w stronę "terroru", postanowiono sprawdzić w Wielkiej Brytanii. Przeprowadzono sondaż na grupie blisko 2 tys. osób i stwierdzono, że dwie trzecie mężczyzn wolałoby umrzeć 5-10 lat wcześniej, pozostając przy mięsnej diecie. 1 na 20 mężczyzn za porcję steka byłby gotów pójść do więzienia.
Z badania wynika również, że ponad 10 proc. mężczyzn czułoby się mniej "męsko" po przejściu na weganizm. Jedna trzecia badanych płci męskiej uważa także, że ludzie są stworzeni do jedzenia mięsa. Dla porównania takie przekonanie ma 1/4 kobiet.
Czas na weganizm także w Polsce?
Krajowy rynek roślinnych zamienników białka zwierzęcego wzrósł w ubiegłym roku o 28 proc., przekraczając wartość 600 mln zł - pisze "Puls Biznesu".
- Choć branża rozwija się dynamicznie, to jest relatywnie niewielka. Wartość roślinnych zamienników białka w Polsce wynosi około 0,5 mld zł, co odpowiada zaledwie 2 proc. wartości samego rynku drobiu - mówi dziennikowi Magdalena Kowalewska, analityk International Food & Agri Hub BNP Paribas.
Według "Pulsu Biznesu" "przyszłość jest wege". Gazeta powołując się na wyniki badania BCG pisze, że w 2035 r. co dziesiąta porcja białka będzie pochodziła z alternatywnych roślinnych źródeł, a 90 proc. najpopularniejszych dań będzie miało swoje wegańskie odpowiedniki.
Z mięsem jak z papierosami
"Mamy zakaz reklamy i promocji papierosów - czas na zakaz promowania mięsa, mleka, nabiału" - pisała w lutym europosłanka Zielonych Sylwia Spurek. Jej wpis wywołał falę komentarzy na Twitterze, większość osób go skrytykowała.
Już dawno powinien być zakaz reklamy każdego produktu, który szkodzi zdrowiu ludzi, negatywnie wpływa na klimat, powoduje cierpienie zwierząt, narusza prawa człowieka. Mamy zakaz reklamy i promocji papierosów - czas na zakaz promowania mięsa, mleka, nabiału. #WolniodFerm #GoVegan pic.twitter.com/OVK8lLyiQf
— Sylwia Spurek (@SylwiaSpurek) February 18, 2021
Jeszcze więcej emocji wzbudził wcześniejszy wpis, gdy zamieściła w swoich mediach społecznościowych grafikę krów w obozowych pasiakach.
Tymczasem coraz więcej mówi się nie tyle o modzie, co o wegańskim stylu życia. Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska, jest korzystna dla zdrowia i może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze w ilościach rekomendowanych przez organizacje zajmujące się odżywianiem, wszystkim grupom wiekowym, także kobietom w ciąży oraz sportowcom.
Wegetarianie umierają na choroby serca o 29 proc. rzadziej niż nie-wegetarianie, a na raka 18 proc. rzadziej. Dieta wegetariańska zmniejsza też ryzyko i objawy cukrzycy i otyłości. Polski Instytut Żywności i Żywienia stoi na stanowisku, iż prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie zapewniają niezbędne składniki odżywcze, mogą być stosowane u dzieci i młodzieży oraz zapewniają korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, szczególnie u osób dorosłych.