Przyrządził sos, pomylił składnik. Nie żyje 48-letni mężczyzna
Chciał przyrządzić sos z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Sam postanowił zebrać roślinę. Spożył "tylko kilka łyżek" wyrobu. 48-letni mężczyzna trafił do kliniki, niestety lekarzom nie udało się uratować jego życia.
Do nieszczęśliwego zdarzenia doszło we Freising (Bawaria), ok. 33 km od Monachium. Mężczyzna przyrządził pod koniec kwietnia sos, do którego dodał roślinę przypominającą czosnek niedźwiedzi. Z relacji policji wynika, że 48-latek zjadł "tylko kilka łyżek" wyrobu. Jak sam przyznał, smak sosu był gorzki.
ZOBACZ: Rodzina zjadła makaron, który przez rok leżał w zamrażarce. Nie żyje 9 osób
U 48-latka wystąpiły problemy ze zdrowiem. Mężczyzna sam zgłosił się do kliniki. Niestety lekarzom nie udało się uratować jego życia.
Mieszkaniec Freising pomylił liście czosnku niedźwiedziego z liśćmi zimowitu jesiennego, rośliny silnie trującej dla ludzi. Potwierdziły to badania toksykologiczne.
Powyżej na zdjęciu (po prawej) liście zimowitu jesiennego i czosnku niedźwiedziego (po lewej). Niemieckie służby przestrzegają przed spożywaniem własnoręcznie zebranych roślin bez uprzedniego sprawdzenia.
Jak przypomina niemiecki serwis RTL, do podobnego przypadku doszło w Koblencji. Tam natomiast zatruły się dwie osoby - małżeństwo. Mężczyzna nie przeżył, udało się uratować życie jego żony.
Tylko pod kontrolą lekarza
Zimowit jesienny zawiera kolchicynę, organiczny związek chemiczny o toksycznym działaniu. Roślina jest również szkodliwa dla niektórych zwierząt, natomiast ich instynkt pozwala ją omijać. U człowieka dolegliwości pojawiają się po 4-6 godzinach od spożycia. Są to m.in. mdłości, wymioty, a nawet paraliż.
Dawniej zimowit jesienny był często stosowany w medycynie ludowej. Dziś ma swoje zastosowanie w produkcji preparatów leczniczych. Składniki do produktów są pozyskiwane z nasion, czasami także z bulwy.
ZOBACZ: Dolewała truciznę do napojów w supermarketach. 56-latka ujęta przez policję
Leczenie z udziałem preparatów zawierających w składzie roślinę, ze względu na jej właściwości, zawsze należy stosować po konsultacji z lekarzem.
Czytaj więcej