Salmonella na skorupkach jajek. Ostrzeżenie Sanepidu
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę, że na skorupkach partii "Jaj na śniadanie” wykryto bakterie salmonelli. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek, pakowanych po 10 stuk, jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski.
O które produkty chodzi?
Chodzi o produkt – "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą spożycia - 08.05.2021 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301.
ZOBACZ: Zasłynęła na początku pandemii. Co dziś robi barwna postać sanepidu?
GIS podał, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała również, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M od tego producenta pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.
Chodzi o produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt. z datą ważności 8.05.202 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301, a także o Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt. z datą ważności 8.05.202 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301.
Zwrócone dostawy
Hurtownia w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców kwestionowanych jaj o konieczności wycofania ich z obrotu. Część dostawy została zwrócona do producenta.
O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie, nadzorującego producenta kwestionowanych jaj, który niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii jaj, w tym dróg dystrybucji, a producent podjął działania związane z wycofaniem jaj od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji.
Czytaj więcej