Ponad 900 milionów ton żywności na śmietniku. Marnuje się co trzeci produkt
Analitycy z Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) alarmują, że 923 milionów ton, czyli ponad 17 proc. zakupionego jedzenia, wylądowało na śmietniku w 2019 roku. Po uwzględnieniu żywności utraconej w produkcji i w łańcuchu dostaw, był to nawet co trzeci produkt. Według szacunków zmarnowana żywność odpowiada za 8-10 proc. emisji gazów cieplarnianych.
- Gdyby marnotrawstwo żywności było krajem, miałoby trzecią co do wielkości emisję gazów cieplarnianych na świecie, zaraz po Stanach Zjednoczonych i Chinach - powiedział "BBC News" Richard Swannel, dyrektor ds. rozwoju z brytyjskiej organizacji pozarządowej Wrap, współautor opublikowanego raportu "Food Waste Index 2021".
- 923 miliony ton marnowanej żywności każdego roku zapełniłoby 23 miliony 40-tonowych ciężarówek. - dodał.
Households discard 11% of food at the consumption stage of the supply chain, while food services and retail outlets waste 5% & 2%, respectively.
— UN Environment Programme (@UNEP) March 9, 2021
This has substantial environmental, social & economic impacts.
More from the #FoodWasteIndex ⤵️ https://t.co/05HbxWoVBZ
- Musimy naprawić system żywnościowy, jeśli chcemy stawić czoła zmianom klimatycznym, a jednym z priorytetów jest radzenie sobie z odpadami - stwierdził Swannel.
74 kg jedzenia rocznie
Eksperci informują, że przeciętna osoba wyrzuca blisko 74 kg jedzenia rocznie. - Jesteśmy tak przyzwyczajeni do marnowania żywności, że zapomnieliśmy o jej wartości i koszcie wyżywienia rosnącej populacji na świecie. Czy nam się to podoba, czy nie, my w naszych domach jesteśmy najbardziej znaczącą częścią problemu - mówił Marcus Gover, szef Wrap, cytowany przez "Global Citizen".
ZOBACZ: Produkty za 5 funtów. Skandal ws. paczek żywnościowych dla dzieci z ubogich rodzin
Również Inger Andersen, dyrektor wykonawcza UNEP, uważa, że rozwiązanie problemu zależy w głównej mierze od indywidualnych obywateli. - Ograniczenie marnotrawienia żywności ograniczyłoby emisje gazów cieplarnianych, spowolniłoby niszczenie przyrody przez przekształcanie terenu i zanieczyszczenie, zwiększyłoby dostępność żywności, a tym samym zmniejszyło głód i zaoszczędziło pieniądze w czasie globalnej recesji - powiedziała.
Our 🆕 #FoodWasteIndex Report📖 with @WRAP_UK finds that food waste is double previous estimates at consumer level ➕ global food waste constitutes 17% of food available for human consumption.
— UN Environment Programme (@UNEP) March 5, 2021
Learn more ⤵️#ThinkEatSave https://t.co/MwAe3jdqAa
Andersen zaapelowała również do "firm, rządów i obywateli na całym świecie, aby wykonali swoją część pracy", która może pomóc w ochronie planety.
Trzeba podjąć działania
UNEP przekazał, że planuje powołać eksperckie grupy robocze. Mają one pomóc krajom w prowadzeniu rejestracji zmarnowanej żywności i pomiarach, które zostaną opublikowane w przyszłorocznym sprawozdaniu. Agencja chce również - przy współpracy z państwami - opracować strategię, która ma zapobiegać marnotrawstwu.
ZOBACZ: Co nie powinno trafić do kanalizacji? Nietypowe przedmioty w ściekach
Przedstawicielka UNEP - Clementine O'Connor - zaapelowała także o "rozsądne gospodarowanie odpadami niejadalnymi". - Nawet jeśli niektóre z tych odpadów nie mogą być spożywane przez ludzi, to przecież istnieją przyjazne dla środowiska sposoby zarządzania nimi. Na przykład poprzez przekierowanie ich na paszę dla zwierząt lub kompostowanie - powiedziała.
- Jeśli nie podejmiesz działań dotyczących marnowania żywności, to potrójna strata. Nie tylko wyrzucamy żywność, ale także wszystkie zasoby naturalne i finansowe, które zostały przeznaczone na jej produkcję. Dokonajmy więc potrójnej wygranej - podsumowała Martina Otto, współautorka opublikowanego raportu.
Czytaj więcej