Brytyjczycy wycofują polskie mięso. Powód: masowe zatrucia
Brytyjska Food Standards Agency, odpowiednik polskiego Głównego Inspektoratu Sanitarnego, wycofała ze sprzedaży trzy produkty zawierające mięso z kurczaka importowane z Polski. Władze sanitarne podejrzewają skażenie bakteriami salmonelli. Zatruło się kilkaset osób, w tym dzieci. Pięć osób zmarło, sprawa jest wyjaśniana - podaje Interia.pl powołując się na "Daily Mail".
Kilkaset osób miało zatruć się w Wielkiej Brytanii kurczakiem z Polski - twierdzi dziennik "Daily Mail".
Mięso, które według władz sanitarnych mogło być skażone salmonellą, zostało po przywiezieniu na Wyspy przetworzone. Powstały z niego produkty przeznaczone do szybkiego przygotowania i sprzedawana w dużych sieciach marketów: kawałki kurczaka w panierce i kotlety z piersi kurczaka.
ZOBACZ: Polskie mięso z salmonellą w Bułgarii? Główny Lekarz Weterynarii zaprzecza
Mięso miało zawierać bakterie salmonelli i - według gazety - prawdopodobnie przyczyniło się do śmierci pięciu osób oraz kilkuset zatruć pokarmowych. Spory odsetek chorych to dzieci. Według doniesień wśród osób u których wykryto objawy blisko połowa nie miała ukończonych 16 lat.
Wiele z nich trafiło do szpitali - podaje interia.pl.
Czytaj więcej