GIS ostrzega przed łyżką kuchenną. Kontakt z żywnością może być niebezpieczny
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu i ostrzega przed używaniem łyżki cedzakowej. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono "migrację do żywności szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych".
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki cedzakowej.
Wadliwy produkt to łyżka z poliamidu w kolorze czarnym pn. "Spatel Neberacka" o nr 181049 i kodzie kreskowym: 8584156181049.
ZDJĘCIA: GIS ostrzega przed używaniem łyżki cedzakowej
Importer: OUHAI s.r.o. Stara Vajnorska 17, 83104 Bratislava,
Producent: WENZHOU JINZHOU GROUP INTL. TRADE CORP.LTD. ADR:JINZHOU MANSION, WENZHOU ROAD, WENZHOU CHIAN
Dystrybutor w Polsce: SHUYAO sp. o.o., Al. Krakowska nr 132 ok. 1, 05-552 Wólka Kosowska
ZOBACZ: GIS ostrzega przed chochlą ze sklepu. Może uwalniać groźne substancje
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piasecznie z/s w Chylicach zakazał wprowadzania i nakazał wycofanie z obrotu produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Jak podkreślono w komunikacie, pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. Nie należy używać produktu do kontaktu z żywnością.
Dlaczego pierwszorzędowe aminy aromatyczne są niebezpieczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne ("PAA") to grupa związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych m.in. w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy czy stosowanych w produkcji niektórych barwników.
Wiele PAA ma udowodnione działanie rakotwórcze, dlatego są uznawane za substancje niebezpieczne w produktach przeznaczonych do codziennego użytku, a szczególnie kontaktu z żywnością.
Czytaj więcej