Rodzina zjadła makaron, który przez rok leżał w zamrażarce. Nie żyje 9 osób
Chińska rodzina z prowincji Heilongjiang zatruła się makaronem, który przez ponad rok leżał w zamrażarce. Osiem osób zmarło w ciągu tygodnia od zjedzenia zupy, dziewiąta - po ponad dwóch tygodniach pobytu w szpitalu.
12-osobowa rodzina z Jixi w północno-wschodnich Chinach 5 października spotkała się na wspólnym śniadaniu. Głównym daniem było "Suantangzi" - zupa z grubym makaronem zrobionym z fermentowanej kukurydzy. Tylko trzech młodszych członków rodziny nie spróbowało potrawy.
ZOBACZ: Zatruli się kebabem - dziecko zmarło, ponad 800 osób w szpitalach
Kilka godzin później, dziewięć osób, które zjadły makaron gorzej się poczuło. 11 października władze poinformowały, że z powodu zatrucia zmarło 8 osób. Jedyną osobą, która przeżyła pierwszy tydzień od zjedzenia makaronu była 47-letnia kobieta o nazwisku Li. Kobieta zmarła 19 października w szpitalu.
W zamrażarce przez rok
Lokalna komisja zdrowia poinformowała, że podczas badań laboratoryjnych w makaronie odkryto wysokie stężenie kwasu bongkrekowego, toksyny wytwarzanej przez niebezpieczną dla ludzi i zwierząt bakterię Burkholderia gladioli.
ZOBACZ: 27 osób śmiertelnie zatruło się metanolem. Miał je uzdrowić z koronawirusa
Portal "Asia One" przypomina, że kwas bongkrekowy jest główną przyczyną zatruć po spożyciu zepsutych produktów z fermentowanej mąki kukurydzianej i popularnych w regionie białych grzybów (Tremella fuciformis).
W toku śledztwa okazało się, że niektóre ze składników, z których przygotowano danie, leżały w zamrażarce przez ponad rok. Eksperci apelują, by nie przygotowywać potraw z kukurydzy, na której widać oznaki pleśni lub wilgoci.
Czytaj więcej