Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zakażenia. Są wyniki badań
Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem. Sprawdzili to brytyjscy naukowcy z University of Birmingham. Badania pracowników brytyjskiej służby zdrowia wykazały, że 72 proc. osób z zaniżonym poziomem wit. D uzyskało dodatni wynik testu na przeciwciała koronawirusa, co świadczy o przebytej wcześniej infekcji. U osób z jej prawidłowym poziomem był to wynik na poziomie 51 proc.
Już od dłuższego czasu w mediach pojawiają się wyniki kolejnych badań sugerujące, że prawidłowy poziom witaminy D w organizmie może zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem. Potwierdzają to kolejne badania, tym razem naukowców z University of Birmingham.
Przebadano blisko 400 próbek
Pod kątem obecności przeciwciał SARS-CoV-2 przeanalizowano próbki krwi pobrane w maju od 392 pracowników National Health Service, czyli brytyjskiej służby zdrowia. Pracowali oni w University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust. Badano krew nie tylko lekarzy, ale także pielęgniarek, fizjoterapeutów, sekretarek czy radiologów.
ZOBACZ: Pandemia przyspiesza we Włoszech. Niemcy szykują nowe restrykcje
Takie przeciwciała wskazują, że dany człowiek zbudował już odporność immunologiczną podczas przebytej wcześniej infekcji. Oprócz nich sprawdzono również poziom witaminy D.
Młodzi z większym niedoborem
Ustalono, że z niedoborem witaminy D częściej zmagały się osoby czarnoskóre, pochodzące z Azji oraz należące do innych mniejszości etnicznych oraz lekarze na stanowisku "młodszego asystenta". Mniej "witaminy słońca" mieli mężczyźni, osoby młodsze i z wyższym wskaźnikiem BMI.
ZOBACZ: "Niedobór witaminy D znacznie zwiększa zagrożenie zakażeniem koronawirusem". Znamy ryzyko
72 proc. osób z zaniżonym poziomem wit. D uzyskało dodatni wynik testu na przeciwciała koronawirusa, co świadczy o przebytej wcześniej infekcji. U osób z jej prawidłowym poziomem był to wynik na poziomie 51 proc.
Gorączkujący z mniejszym poziomem witaminy D
Personel z niedoborem witaminy D zgłaszał częściej objawy bólowe. Również u osób z gorączką obserwowano niższy poziom tej witaminy (nie dotyczyło to jednak tych skarżących się na duszności lub kaszel).
- Nasze badania pokazały, że istnieje podwyższone ryzyko zachorowania na Covid-19 u pracowników służby zdrowia z deficytem witaminy D - wyjaśnił profesor David Thickett z University of Birmingham.