Gdzie są najtańsze warzywa? Różnice w cenach sięgają nawet 80 proc.
Najtańsze warzywa można kupić w hipermarketach, z kolei najdrożej jest w supermarketach - wynika z z ogólnopolskiej analizy cen detalicznych. Ceny warzyw różnie się nie tylko w zależności od sklepów, gdzie je kupujemy, ale również od województwa. Najtaniej jest w woj. mazowieckim, lubelskim i dolnośląskim, a najdrożej - w pomorskim, opolskim i podkarpackim.
Z analizy wykonanej przez Hiper-Com Poland oraz UCE RESEARCH wynika, że najtańsze warzywa można kupić w hipermarketach. Na kolejnych miejscach są supermarkety, sieci cash&carry i małe sklepy. Zdecydowanie najdrożej jest natomiast w dyskontach. Różnica między nimi i hipermarketami wynosi nawet 19 proc.
- Hipermarkety walczą o przetrwanie po pandemii, bo duża część ich sklepów była zamknięta ze względu na lokalizację w centrach handlowych. Przekłada się to na agresywną strategię promocyjną, obejmującą m.in. warzywa. Natomiast dyskonty świetnie sobie poradziły w czasie lockdownu, np. uruchamiając dostawy z zewnętrznymi partnerami. Mogły zatem pozwolić sobie na niższy nacisk na promocje cenowe - wyjaśnia Julita Pryzmont z Hiper-Com Poland.
Największe różnice w cenach buraków
Największe różnice w cenach widać po takich artykułach, jak buraki - 77 proc., ziemniaki - 63 proc., seler - 60 proc., a także pomidory - 52 proc. Wynika to z faktu, że warzywa te dłużej zachowują świeżość, więc sklepy wielkopowierzchniowe mogą się w nie zaopatrywać w większych ilościach, co obniża cenę tych produktów.
ZOBACZ: Limity na papier toaletowy i środki dezynfekujące. Panika zakupowa na Wyspach
Najmniejsze różnice w cenach widoczne są w przypadku papryki - 6 proc., ogórków - 14 proc. oraz cukinii - 17 proc. - Ceny tych warzyw kształtuje głównie stały popyt na nie. Znaczenie mają też wymagania dot. magazynowania, transportu i ekspozycji - tłumaczy dr Maria Andrzej Faliński ze Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego.
Najtaniej na Mazowszu
Ceny warzyw zależą nie tylko od rodzaju sklepu, w którym je kupujemy, ale również od województwa. Różnica wynosi średnio 6 proc.
Najtaniej jest w województwach mazowieckim, lubelskim i dolnośląskim. Z kolei najwięcej za warzywa zapłacimy w województwach pomorskim, opolskim oraz podkarpackim.
ZOBACZ: Koronawirus. Finanse i zwyczaje Polaków w czasie epidemii
- Różnice w cenach mogą wynikać z faktu, że główne uprawy znajdują się w mazowieckim, lubelskim oraz dolnośląskim. Woj. podkarpackie czy pomorskie nie są w czołówce, jeśli chodzi o produkcję warzyw. Koszty logistyczne zdecydowanie mogą wpływać na różnice w cenach na terenie całego kraju - wyjaśnia dr Krzysztof Łuczak z Grupy BLIX.
Czytaj więcej