Restauracja "smart". Tutaj nie ma kelnerów i kucharzy
Koronawirus im niestraszny. Szefowie kuchni, kelnerzy, a nawet dostawcy w tej restauracji nie potrzebują urlopu ani nie obawiają się bezpośredniego kontaktu z człowiekiem. A to dlatego, że niemal wszyscy są... inteligentnymi robotami.
W tej inteligentnej kuchni tradycyjne chińskie dania powstają w zaledwie trzy minuty. Restauracja Food On w Hongkongu została niemal w pełni zautomatyzowana. Żeby normalnie funkcjonować, technologia potrzebuje wsparcia tylko czterech osób, które kroją warzywa i myją naczynia. A to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale i miejsca.
- W inteligentnej kuchni możemy wykorzystać tę samą przestrzeń na kilku poziomach, montować różne urządzenia jedno nad drugim. Kolejnym plusem jest większa sterylność. Nie ma tu czynnika ludzkiego, jak chociażby przeziębiony kucharz - zachwala George Mew, założyciel nietypowej restauracji.
Wideo: Inteligentna kuchnia "Food On"
Gotowe dania serwują kelnerzy-roboty. Klient, odbierając je, musi tylko nacisnąć przycisk potwierdzający, że otrzymał swoje zamówienie. Wtedy robot natychmiast wraca do kuchni.
Na tych zdjęciach widzimy "Miu Miu", od kilku tygodni nową członkinię zespołu kelnerskiego:
Jednak nawet stali klienci restauracji przyznają, że maszyna wciąż jeszcze nie może równać się z prawdziwym, ludzkim szefem kuchni.
Czytaj więcej