Epidemia koronawirusa we Włoszech spowodowała powstanie nowego zawodu
Specjalista ds. przestrzegania zasad walki z epidemią - to nowy zawód, na który rośnie zapotrzebowanie we Włoszech. Kontrolerzy regulujący napływ ludzi potrzebni są w sklepach, centrach handlowych, urzędach i na plażach. Oferowane są już kursy dla kandydatów.
Jedna z włoskich agencji do spraw zatrudnienia wystąpiła z inicjatywą bezpłatnego szkolenia osób, które chcą wykonywać pracę "kontrolera do spraw Covid" lub "stewarda plażowego".
Ich zadaniem będzie czuwanie nad przestrzeganiem zasad dystansowania społecznego i bezpieczeństwa sanitarnego w obecnej, drugiej fazie epidemii, czyli zniesienia restrykcji i odmrożenia kraju.
ZOBACZ: Słona kara za rzymskie wakacje. Turyści chcieli zobaczyć słynny zabytek
Zatrudnienie kontrolerzy mogą znaleźć w fabrykach i innych zakładach pracy, supermarketach, galeriach handlowych, restauracjach, na plażach, w miejscach kultury i rozrywki, czyli potencjalnych skupiskach ludzi.
Oferta zdobycia zawodu kontrolera ds. bezpieczeństwa sanitarnego i zasad walki z zakażeniem skierowana jest między innymi do osób bezrobotnych.
"Menedżer ds. Covid"
W ramach sześciu przewidzianych na razie kursów dla kandydatów prowadzone będą szkolenia wideo, przygotowano też specjalne broszury.
- Kurs skoncentrowany będzie przede wszystkim na regulowaniu napływu ludzi i zapobieganiu tworzenia się zgromadzeń - wyjaśnił jego organizator Francesco Gordiani.
ZOBACZ: Włochy otworzą granice. Premier podał datę
Można też zdobyć zawód "menedżera ds. Covid", który został już oficjalnie uznany przez władze regionów Lombardia i Wenecja Euganejska.
Osoba pełniąca takie kierownicze stanowisko koordynuje podejmowane działania zapobiegające szerzeniu się wirusa i reprezentuje firmę w kontaktach z krajowym systemem służby zdrowia.
Wraz z otwarciem plaż w wielu częściach Włoch także tam potrzebni są stewardzi, którzy będą pilnować przestrzegania zasad higieny i dystansowania społecznego, będą też informować turystów o obowiązujących tam regułach i świadczonych usługach gastronomicznych.