Narodowa kwarantanna po włosku. Ryż popularniejszy od makaronu
W tygodniach narodowej kwarantanny we Włoszech zanotowano rekordowy wzrost konsumpcji ryżu - o 47 procent. Eksperci informując o tym zjawisku zaznaczają, że popyt na ryż jest nawet wyższy niż na makaron w kraju, który z niego słynie.
Risotto na setki sposobów z różnymi dodatkami, pomidory faszerowane ryżem, zapiekanki, krokiety ryżowe królują na stołach Włochów, którzy od początku marca siedzą w domu i sami przygotowują posiłki.
ZOBACZ: Od początku marca we Włoszech zmarło 20 proc. więcej ludzi niż w poprzednich latach
Tak wysokiej jego konsumpcji nigdy wcześniej nie zanotowano.
Główny producent ryżu w Europie
Eksperci związku rolników, Coldriretti analizując te dane zaznaczyli zarazem, że pandemia koronawirusa drastycznie zahamowała światowy handel ryżem z krajów Azji. Zablokowany został w Bangladeszu, a w Tajlandii ceny wzrosły najwyżej od siedmiu lat.
Włochy na szczęście - zaznaczył rolniczy związek – są głównym producentem ryżu w Europie. Jego uprawy, zwłaszcza w Lombardii i Piemoncie na północy zajmują 220 tysięcy hektarów, a zajmuje się tym 4 tysiące gospodarstw rolnych.
Roczna krajowa produkcja, prawie półtora miliona ton stanowi połowę całej w Unii Europejskiej. Jakość włoskiego ryżu , przypomina się, uważana jest za jedną z najwyższych na świecie i dlatego popyt na niego rośnie; także w Chinach. Niedawno podpisano protokół w sprawie eksportu włoskiej odmiany do risotta, Carnaroli do tego kraju.
Czytaj więcej