Koronawirus a żywność. Europejski urząd wyjaśnia
Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa - poinformował na swojej stronie internetowej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
EFSA poinformował, że ściśle monitoruje sytuację dotyczącą wybuchu choroby koronawirusowej (COVID-19), która dotyka wiele krajów na całym świecie. "Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa" - dodano.
Wirus nie przenosi się przez jedzenie
- Doświadczenia z poprzednich "wybuchów" pokrewnych koronawirusów, takich jak SARS-CoV i MERS-CoV pokazują, że przenoszenie poprzez konsumpcję żywności nie pojawia się.
ZOBACZ: Myj nie tylko ręce. Pamiętaj o smartfonie!
W tej chwili nie ma dowodów sugerujących, że koronawirus różni się pod tym względem - wyjaśnia Marta Hugas główny naukowiec EFSA.
Our Marta Hugas on #COVID19 :#coronavirus #CoronaVirusUpdates pic.twitter.com/kmxGw7yCQ5
— EFSA (@EFSA_EU) March 9, 2020
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) stwierdziło, że choć zwierzęta w Chinach były prawdopodobnym źródłem początkowej infekcji, to wirus rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka - głównie drogą kropelkową.
Epidemia groźnego zapalenia płuc
Na świecie zakażonych koronawirusem jest ponad 121 tys. osób. Zmarło prawie 4,4 tys. osób, a wyzdrowiało prawie 67 tys. W Polsce do tej pory potwierdzono 27 przypadków zakażenia koronawirusem, w tym u dziecka.
Koronawirus, który wykryto w grudniu w mieście Wuhan w środkowych Chinach, może wywoływać groźne dla życia zapalenie płuc. Jednak u zdecydowanej większości choroba przebiega dość łagodnie, a czasami może nie dawać objawów. Covid-19 stwarza największe zagrożenie dla osób starszych i cierpiących na przewlekłe choroby.
Czytaj więcej