Groźna bakteria w suszonej bazylii. Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Polska
Groźna bakteria w suszonej bazylii. Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Publicdomainpictures.net/Kathy Zinn
Sklepy, do których trafiła przyprawa zostały zobowiązane do wstrzymania dalszej sprzedaży

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży i ostrzega przed spożywaniem bazylii suszonej. W próbkach zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Wycofany produkt to bazylia otarta Bolinero. Przyprawa pochodzi z Egiptu, do Polski była importowana przez firmę ACOR Sp. z o. z Krotoszyna.

 

Groźne konsekwencje dla zdrowia

 

Wycofaniu podlegają dwie partie o numerach: 19.11 oraz 19.12, oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021. Produkt był sprzedawany jako marka własna firmy Netto, która usunęła ze swoich sklepów podejrzane partie ziół.

 

 

Sklepy, do których trafiła otarta bazylia, zostały zobowiązane do wstrzymania dalszej sprzedaży, zaś konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.

 

Zakaz spożywania podejrzanej bazylii

 

Państwowa Inspekcja Sanitarna zapewnia, że monitoruje proces wycofywania niebezpiecznych partii produktu z całkowitej sprzedaży.

 

Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej.

 

ZOBACZ: Groźna bakteria w mrożonce warzywnej. Sklepy wycofują ją ze sprzedaży

 

Pałeczki bakterii Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.

emi/hlk/ polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie