Tłusty Czwartek to nie tylko pączki. Sprawdź regionalne specjały
Purcle, amoniaczki, całuski pszczelowolskie to smakołyki z listy regionalnych produktów dostępnych na portalu DANE.gov.pl. Jeśli "zwykłe" pączki wam się przejadły, przed Tłustym Czwartkiem można poszukać słodkiej alternatywy - zachęca resort cyfryzacji.
Jak wskazuje Ministerstwo Cyfryzacji w środowym komunikacie, listę regionalnych specjałów na www.dane.gov.pl można przeszukiwać według województw lub kategorii, np. "wyroby piekarnicze i cukiernicze".
Grochowinki kociewskie to - jak czytamy - przysmak z Pomorza. Nazwę wzięły od tego, że po usmażeniu przypominają wysuszone strąki grochu lub fasoli. "Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku" - napisano.
Śląski chrustek, który na liście produktów tradycyjnych jest od 2011 r., wyglądem przypomina z kolei tradycyjne faworki. A purcle kaszubskie - na liście od 2008 r. - to pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce z kremowym wnętrzem.
‼️ 📢 Już jutro Tłusty Czwartek 🍩 😋. Pączki znają wszyscy, ale czy słyszeliście o purclach, amoniaczkach czy całuskach pszczelowolskich? 🍪 👩🍳 Znajdziecie je na liście regionalnych i tradycyjnych produktów, dostępnej na https://t.co/cTF1pwE4W9 👇🏻https://t.co/MrSrVhEINT
— Ministerstwo Cyfryzacji (@MC_GOV_PL) February 19, 2020
ZOBACZ: Nie tylko pierogi i kiełbasa. Amerykański serial o polskiej kuchni
Pączki ze słoniną
Przed laty, jak zaznaczył MC, w Polsce objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Ciasteczkami m.in. ze skwarek nadal "szczycą się województwa opolskie i łódzkie". W Opolskiem to ciastka ze szpyrek, a w Łódzkiem - słoninki. Na liście specjałów znajdują się też m.in.: smalcówki (ciastka kręcone z maszynki (woj. lubuskie), amoniaczki - ciasteczka na niedzielę (woj. kujawsko-pomorskie), całuski pszczelowolskie (woj. lubelskie), czy drobne ciasteczka cieszyńskie (woj. śląskie).
Kretowina i Piękny Jaś
"Jeśli na jedzenie ciastek szkoda Wam energii, Waszej uwadze polecamy Kretowinę, czyli ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym - przysmak z woj. opolskiego oraz tort z fasoli Piękny Jaś - spécialité de la maison z Podkarpacia" - wskazał resort. Jest też Jeż z woj. opolskiego, czyli ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki, albo tort chlebowy z Korniakowa (woj. podkarpackie).
Na liście DANE.gov.pl - jak podał resort cyfryzacji - znajduje się w sumie ponad 1800 potraw z różnych zakątków kraju i z różnych kategorii. Są np. sery i inne produkty mleczne, ryby, miody, napoje, oleje.
Czytaj więcej