Tłusty Czwartek. Ile kalorii ma jeden pączek?
Pączek w Tłusty Czwartek ma zapewnić pomyślność na cały rok. Jak mówi portalowi polsatnews.pl dietetyczka Karolina Osowiecka, ważny jest umiar. - Zjedzony symbolicznie nie koliduje z racjonalnym żywieniem, a jest jego elementem, częścią zasady 80/20. Zakłada ona, że 80 proc. naszych posiłków to "czysta miska" (zdrowe jedzenie), a 20 proc. to pączki, czekolada, fast foody - podkreśla.
Na ulicach polskich miast czuć zapach lukru i drożdżowego ciasta, a przed cukierniami od samego rana ustawiają się długie kolejki - tak zazwyczaj wygląda Tłusty Czwartek, czyli, w kalendarzu chrześcijańskim, ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W tym roku przypada 20 lutego.
Statystycznie zjadamy wtedy 100 milionów pączków, czyli około 2,5 na osobę. Wyliczono, że do przygotowania odpowiedniej ilości ciasta drożdżowego w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużytych łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.
ZOBACZ: Tłusty Czwartek to nie tylko pączki. Sprawdź regionalne specjały
Można upiec, zamiast kupować
Osowiecka zaznacza, że nawet osoby będące na diecie mogą skusić się taki wypiek i nie zaprzepaści to ich dotychczasowych starań w utracie masy ciała. Ważne, aby zjeść 1-2 sztuki, a nie cały karton słodkości.
- Warto wybierać jak najświeższe pączki, z jak najkrótszym i najbardziej zrozumiałym składem, bez zbędnych dodatków. Można też samemu upiec, zamiast kupować - dodaje magister dietetyki.
😋To już jutro! Tłusty czwartek! Niektórzy już zaczęli smażyć. Inni kupią je w cukierniach😃A jeszcze inni chcieliby zrobić swoje, ale nie wiedzą jak... 🤣Spieszymy zatem z pomocą🏃♀️🏃♂️#TłustyCzwartek #pączki #przepis #smacznego pic.twitter.com/1l8z1aHIjG
— Kraków (@krakow_pl) February 19, 2020
Tradycja od XVI wieku
Tradycja jedzenia słodkich pączków w Tłusty Czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Panuje powszechne przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.
Ponoć przed wojną, mężczyzna, idąc ulicą, mógł nieść tylko kwiaty dla damy, parasol lub pączki. Pączek idealny powinien ważyć od 55 do 70 gramów, mieć ponad 400 kalorii i być wykonany z tradycyjnego ciasta drożdżowego.
WIDEO: Jak powstają pączki? Zajrzeliśmy za kulisy
ZOBACZ: Nie tylko pierogi i kiełbasa. Amerykański serial o polskiej kuchni
46 minut marszu albo 10 godzin przed telewizorem
Pączki, choć smakowite, są bardzo kaloryczne. Jeden dostarcza tyle energii, co np. 100-gramowy kotlet schabowy, a jego spalanie nie jest łatwe. Pączek mający 400 kcal dostarczy człowiekowi energii na 46 minut szybkiego marszu, 57 minut mycia okien lub 1 godz. i 39 minut pisania na komputerze. Bierne siedzenie przed telewizorem musiałoby trwać aż 10 godz., aby spalić kalorie ze zjedzonego pączka.
Czytaj więcej