Nie tylko pierogi i kiełbasa. Amerykański serial o polskiej kuchni
Twórcy nowego amerykańskiego serialu telewizyjnego "Flavor of Poland" ("Smak Polski" - red.) chcą pokazać, że polska kuchnia i polska kultura to nie tylko pierogi i kiełbasa. Pierwszy z 13 odcinków serialu wyemitowały stacje telewizji publicznej w Nowym Jorku i w Chicago.
Serial wyprodukowany przez Independent Film Factory, Inc będzie także pokazany przez telewizję publiczną w Detroit, drugim po Chicago największym skupisku Amerykanów polskiego pochodzenia w rejonie Wielkich Jezior i przez inne stacje telewizyjne, wchodzące do systemu amerykańskiej telewizji publicznej.
Przewodniczką po polskiej kuchni, polskich obyczajach i polskiej kulturze w serialu "Flavor of Poland" jest wychowana w Chicago aktorka Aleksandra August. Urodzona w miasteczku Tuchów w powiecie tarnowskim na wschód od Krakowa przyjechała do Stanów Zjednoczonych razem z rodzicami, kiedy miała trzy lata.
What’s #ComingUpNext on Flavor of #Poland? #Warsaw! Tune into your local #AmericanPublicTelevision channels this week for a tour of the #PolishCapital in #episode #102 of the #series! Click ▶️ for a #preview of what’s to come! 🍿✈️🇵🇱📺🇺🇸🍿 pic.twitter.com/3OcoR75UHy
— Flavor of Poland (@FlavorOfPoland) January 15, 2020
"Amerykanie powinni nadrobić kuchnię polską"
August, cytowana na portalu telewizji publicznej WTTW (Window to The World) w Chicago, powiedziała, że mimo istnienia dużych skupisk polonijnych, takich jak w Chicago, polska kuchnia, jej różnorodność i bogactwo, jest praktycznie nieznana w Stanach Zjednoczonych.
- Uważam, że Amerykanie znakomicie znają kuchnię włoską i włoską kulturę, są oswojeni z kuchnią meksykańską i chińską. Jednak nie mają informacji o polskiej kulturze i polskiej kuchni, dlatego staraliśmy się to nadrobić - powiedziała August.
ZOBACZ: Jak marnować mniej żywności? Podpowiadamy
Podczas pracy nad serialem aktorka i inne osoby zaangażowane w produkcję serialu wzorowanego na innych programach "kulinarno-podróżniczych", wyprodukowanych dla telewizji publicznej, odwiedziła 30 miejscowości w Polsce. Podczas tej podróży rozmawiała z kuchmistrzami, historykami, krytykami kulinarnymi i mieszkańcami tych miejscowości.
"Czerpią z tradycji"
August zwróciła uwagę na renesans kuchni polskiej, jaki miał miejsce po upadku komunizmu.
- Teraz widać, że Polscy kuchmistrze sięgają w przeszłość, korzystają z tego, co rośnie w kraju, czerpią z tradycji, która ma setki lat - powiedziała.
Patronami serialu są Polska i Słowiańska Federalna Unia Kredytowa (Polish and Slavic Federal Credit Union) - jedna z największych spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych w Stanach Zjednoczonych (odpowiednik polskiego SKOKu), Baron Chocolatier - amerykański oddział polskiego producenta luksusowych czekolad Millano Group, projektant nowoczesnych kuchni i producent mebli kuchennych Ernest Rust oraz PLL LOT.
Czytaj więcej