Masz kontakt z drobiem? Przeczytaj zalecenia GIS

Polska
Masz kontakt z drobiem? Przeczytaj zalecenia GIS
Pixabay/RitaE
Ogniska ptasiej grypy w ostatnich dniach wykryto w Wielkopolsce i na Lubelszczyźnie

Mycie rąk po każdorazowym zetknięciu z ptactwem i niespożywanie drobiu bez obróbki cieplnej – to jedne z zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z wystąpieniem u ptactwa na terenie kraju ognisk grypy ptaków. Komunikat opublikowano w czwartek na stronie GIS.

Wirus grypy ptaków H5N8 został wykryty w trzech gospodarstwach hodujących indyki w gminie Uścimów w województwie lubelskim. W czwartek pojawiła się również informacja o ognisku tego wirusa w Wielkopolsce. 

 

Działania służb

 

Główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas zwrócił uwagę, że z badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach wynika, że wykryty na Lubelszczyźnie wirus jest wysoce zjadliwy dla drobiu, ale nie patogenny dla ludzi. "To oznacza, że ryzyko zakażenia się człowieka tym wirusem praktycznie nie istnieje" – napisano w komunikacie.

 

ZOBACZ: Ptasia grypa na Lubelszczyźnie. "Trzeba będzie uśmiercić do 40 tys. sztuk drobiu"

 

Podkreślono też, że polskie służby podejmują działania, które ograniczają do minimum dalsze rozprzestrzenianie się wirusa grypy A/H5N8/ w stadach hodowlanych.

 

"Dotychczas podjęte środki ochronne polegają na jak najszybszym: wykryciu nawet niewielkich ognisk grypy i likwidacji zakażonego drobiu. Działania osób, mających bezpośrednią styczność z chorym drobiem w trakcie jego uboju, transportu, utylizacji, a także sprzątających kurniki odbywają się w pełnym zabezpieczeniu w środki ochrony indywidualnej i pod nadzorem Państwowego Inspektora Sanitarnego" – wskazano.

 

Mycie rąk, obróbka drobiu

 

Jednocześnie zaznaczono, że wirusy grypy mogą zmieniać swoje cechy, dlatego należy przestrzegać zaleceń wydawanych lokalnie przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zachować środki ostrożności. Wśród nich są: dopilnowanie, by dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania, niedotykanie, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu, a także dopilnowanie, aby nie robiły tego dzieci.

 

Ponadto należy myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym i dopilnować, aby robiły to także dzieci, nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni C, myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze).

 

ZOBACZ: Nowe ognisko ptasiej grypy w Topoli Osiedlu. Wybiją 65 tysięcy kur

 

Należy też pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy i uważać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.

 

GIS zaleca też wykonanie szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby. 

pgo/ PAP, polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie