W ten weekend Świąteczna Zbiórka Żywności. Prezydent zachęca do udziału
- W każdym z nas jest potrzeba czynienia dobra, tego, by mając, podzielić się z bliźnim – powiedział we wtorek w Warszawie prezydent Andrzej Duda podczas gali Banków Żywności inaugurującej 23. Świąteczną Zbiórkę Żywności.
Prezydent Andrzej Duda wraz z pierwszą damą Agatą Kornhauser-Dudą objęli patronatem honorowym uroczystą galę inaugurującą zbiórkę, w której uczestniczą wolontariusze, przedstawiciele banków żywności i firm wspierających akcję.
- Jest bardzo symboliczne, że w tym roku gala odbywa się w centrum olimpijskim, w siedzibie Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Olimpiada wszystkim kojarzy się ze sportową rywalizacją, ale przede wszystkim szlachetną rywalizacją. (…) W tej działalności Banków Żywności, w tej zbiórce dla banków, a na rzecz potrzebujących, najważniejsza jest kwestia szlachetności. W istocie w każdym z nas jest potrzeba czynienia dobra. W każdym z nas jest potrzeba tego, żeby mając, podzielić się z bliźnim, dać od siebie i z siebie chociaż jakąś niewielką cząstkę – powiedział prezydent.
ZOBACZ: Koniec z marnowaniem jedzenia. Więcej żywności trafi do potrzebujących
Andrzej Duda podziękował także wszystkim, którzy organizują zbiórkę żywności i tym, którzy się w nią angażują. - To dzięki waszemu, dzięki państwa zaangażowaniu znakomite wyniki zbiórki są możliwe – powiedział.
Podziękował także za działania związane z funkcjonowaniem banków żywności przez cały rok. - To przecież nie tylko zbiórki na święta. To działalność, która toczy się przez cały rok. To udział już teraz bardzo wielu firm, sieci supermarketów i marketów, którzy przekazują żywność do banków żywności po to, by można ją było podzielić pomiędzy potrzebujących. Dziękuję za ten wkład, za to dzieło – powiedział.
Prezydent wspomniał b. senatora PO Mieczysława Augustyna i jego – jak mówił – wielki wkład w to, że powstała ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności oraz byłego ministra pracy i polityki socjalnej Jacka Kuronia, który zapoczątkował zbiórki żywności.
32 banki żywności i około 55 tys. wolontariuszy
Pierwsza dama zaznaczyła z kolei, że "jak co roku spotykamy się również po to, by gorąco zachęcić wszystkich naszych rodaków, by w tej akcji po raz kolejny wzięli udział". - Mamy nadzieję, że wzorem lat poprzednich Polacy otworzą swoje serca na potrzeby tych, dla których los okazał się mniej łaskawy. I bardzo, bardzo gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w tegorocznej zbiórce żywności – powiedziała Agata Kornhauser-Duda.
Przypomniała, że w tym roku w akcji udział wezmą 32 banki żywności i około 55 tys. wolontariuszy działających w 55 miejscowościach. Zwracając się do wolontariuszy, nazwała ich cichymi bohaterami tej akcji, bez których pomocy i zaangażowania akcja nie cieszyłaby się takim powodzeniem i nie miałaby takiego zasięgu. "Chcę podziękować wam, drodzy wolontariusze, za tę wspaniałą pracę, jaką wykonujecie” - mówiła.
Kornhauser-Duda zwróciła uwagę, że wolontariusze różnią się wiekiem, miejscem zamieszkania i wykonywanymi na co dzień zajęciami, ale łączy ich wspólna piękna idea.
- Idea szerzenia dobra. Idea wspierania drugiego człowieka. To jest ogromnie ważne dla tych, którzy tę pomoc otrzymują, bo nie chodzi tu tylko o te żywnościowe produkty, które otrzymują, ale najważniejsza dla tych ludzi jest świadomość, że jest ktoś, kto o nich myśli i że oni ze swoimi problemami nie pozostają sami – powiedziała.
- Dobro też jest zaraźliwe w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Zarówno to, które odczuwamy sami, którego sami doświadczamy, ale także to wyświadczane innym może być początkiem czyjejś wewnętrznej przemiany - przekonywała pierwsza dama.
- Jesteśmy z Andrzejem głęboko przekonani o tym, że aby dobro mogło się szerzyć, to dobro trzeba nagłaśniać. Dobro trzeba nagradzać i dobro trzeba propagować – zaznaczyła. - Stąd też nasza obecność tutaj dzisiaj, stąd też nasze coroczne zaangażowanie w tę akcję - dodała.
Podczas gali para prezydencka wręczyła medale oraz dyplomy najbardziej zaangażowanym wolontariuszom z całej Polski. Rozdane zostały także nagrody im. Jacka Kuronia dla firm lub instytucji, które dostrzegają potrzeby drugiej osoby i pomaga Bankom Żywności, wspierając działania na rzecz zmniejszania problemu niedożywienia i marnowania żywności w Polsce. Tę nagrodę otrzymały m.in. Jeronimo Martins Polska, AmRest oraz Macro Cash and Carry Polska.
Termin zbiórki
Zbiórka będzie się w najbliższy piątek i w sobotę – 29 i 30 listopada.
Aby do niej dołączyć wystarczy przy okazji wizyty w sklepie kupić dodatkowe artykuły spożywcze i po odejściu od kasy w specjalnie oznakowanych punktach przekazać je wolontariuszom. Artykuły trafią do podopiecznych organizacji charytatywnych, które wspierają najuboższych. Pomoc dotrze m.in. do rodzin wielodzietnych, dzieci z domów dziecka, osób bezdomnych, samotnych, chorych i bezrobotnych.
Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX w. w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r.
Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce aż 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli za mniej niż 600 zł brutto miesięcznie.
Czytaj więcej
Komentarze