Za groźny uznano wspomniany już drób z Polski oraz z Węgier. Z tego samego powodu – salmonella.
Od początku 2019 r. w Unii Europejskiej wydano 281 ostrzeżeń dotyczących żywności, czyli średnio jedno ostrzeżenie dziennie. Aż 44 proc. z nich dotyczyło produktów z krajów UE. Według danych przedstawionych przez Coldiretti Varese cztery z pięciu produktów żywnościowych zagrażających zdrowiu pochodzi z zagranicy.
ZOBACZ: Europejska Agencja Środowiska ostrzega: zmiany klimatu zagrażają rolnictwu w UE
Do najbardziej niebezpiecznych produktów spożywczych ze względu na obecność czynników rakotwórczych, pestycydów i metali ciężkich, oraz skażenia bakteriologicznego, w 2019 roku zaliczono we Włoszech:
1. Ryby z Hiszpanii (ze względu na zawartość rtęci)
2. Ryby z Francji (ze względu na obecność pasożytów Anisakis)
3. Materiały mające kontakt z żywnością z Chin (ze względu na obecność metali ciężkich)
4. Orzechy pistacjowe z Turcji (ze względu na aflatoksyny)
5. Orzeszki ziemne z Egiptu (ze względu na aflatoksyny)
6. Małże z Hiszpanii (ze względu na zawartość bakterii Escherichia Coli)
7. Mięso drobiowe z Polski (ze względu na salmonellę)
8. Orzechy pistacjowe z USA (ze względu na aflatoksyny)
9. Mięso drobiowe z Węgier (ze względu na salmonellę)
10. Migdały z USA (ze względu na aflatoksyny)
Komentarze