Skandal mięsny w Holandii. Trzy zgony po spożyciu m.in. wędlin z listeriozą
Groźna bakteria została wykryta w produktach mięsnych holenderskiej firmy Aalsmeer. Po spożyciu produktów z listeriozą w Holandii zmarły dwie osoby. Z kolei w Niemczech zgony dwóch starszych osób wiąże się ze spożyciem mięsa holenderskiej firmy. Do sprawy odniósł się Główny Inspektorat Weterynarii.
Holenderski Królewski Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) podał, że trzy osoby zmarły w Holandii po zarażeniu się listerią.
RIVM stwierdził, że zakażone produkty pochodzą z zakładu produkcyjnego Offerman w Aalsmeer w północnej Holandii. Również supermarkety w Holandii zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty z mięsa wieprzowego ze względu na ryzyko zakażenia. Produkty z zakładu Offerman były sprzedawane głównie w sklepach Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie w Holandii.
Belgijska federalna agencja ds. bezpieczeństwa żywności (FAVV) ostrzega, że skala zanieczyszczenia mięsa listerią po wykryciu ognisk choroby może jeszcze wzrosnąć i być może konieczne będzie usunięcie z półek supermarketów jeszcze większej ilości mięsa.
Salami i pasta mięsna z bakterią
Produkty holenderskiej firmy przetwórstwa mięsnego z Aalsmeer sprzedawane są też w Niemczech.
Jak podają belgijskie media, w kraju związkowym Hesja, po zjedzeniu produktów mięsnych wieprzowych, zanieczyszczonych listerią, zmarły dwie starsze osoby.
Organy sanitarne tymczasowo wstrzymały działalność firmy Wilke, dostarczającej badane produkty.
Oprócz dwóch zgonów osób starszych, kilkadziesiąt osób zachorowało po zjedzeniu salami i pasty mięsnej skażonych bakteriami.
Wilke zaopatruje restauracje, kuchnie handlowe i supermarkety. Przyczyna wystąpienia bakterii w mięsie nie jest jeszcze znana.
Czy zakażone mięso mogło trafić do Polski?
Główny Inspektorat Weterynarii uspokaja, że zgodnie z informacjami zamieszczonymi w RASFF (Systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - red.) na terenie Polski nie można kupić skażonych produktów. Komunikat dotyczy zarówno kiełbasek wieprzowych z Niemiec i wędlin krojonych i pakowanych z Holandii.
Jednocześnie GIW wskazuje, że prowadzi w tej sprawie dochodzenie.
Według danych Ministerstwa Finansów w całym 2018 r. do Polski wwieziono 8,2 mln szt. żywych świń, czyli o 17,7 proc. więcej (1,2 mln szt.) niż w roku 2017. W tym samym okresie w Polsce ubito 22,7 mln szt. świń.
Listeria namnaża się w temperaturze chłodni
Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności; zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe.
Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.
Czytaj więcej
Komentarze