Po informacji ze szpitala w Stalowej Woli o podejrzeniu wystąpienia zatrucia pokarmowego - u hospitalizowanych osób stwierdzono bowiem wystąpienie bakterii salmonelli - Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Nisku 25 lipca wstrzymał działalność domu weselnego.
Teraz, po kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez sanepid, okazało się, że w domu weselnym nie wykryto obecności pałeczek salmonelli na żywności, sprzęcie i u pracowników. Autopsja ofiary śmiertelnej wykazała ostatecznie, że przyczyną zgonu był zawał serca. Właściciel lokalu mógł więc wznowić działalność.
"Dalej wyjaśniamy, co mogło być źródłem zatrucia"
Sanepid zabezpieczył próbki potraw serwowanych na weselu, pobrał wymazy z blatów, lodówek i noży. W laboratorium nie stwierdzono wystąpienia na nich bakterii salmonelli.
- Dalej wyjaśniamy, co mogło być źródłem zatrucia pokarmowego - powiedziała w rozmowie z echodnia.eu powiatowa inspektor sanitarna w Nisku Maria Budkowska.
Komentarze