Wegańskie i bez cukru. Zdrowe i pyszne potrawy na święta
Wielu osobom święta - obok oczywistego aspektu religijnego - kojarzą się również z jedzeniem. Jak przygotować nie tylko pyszne, ale również zdrowe świąteczne potrawy sprawdziła w Lublinie reporterka Polsat News.
Na stole wielkanocnym na pewno nie może zabraknąć jajek, białej kiełbasy i - w zależności od regionu Polski czy też upodobań - barszczu białego lub żurku. Do tego schab, pasztety, wędliny i - nieodłączna - sałatka jarzynowa.
Do każdej z tych potraw większość osób je chleb. Niby rzecz powszednia, ale każdy wie, że od jego smaku i świeżości zależy całe wrażenie. O pieczeniu chleba - takiego prawdziwego - opowiedziała w Polsat News Monika Oziomek, szefowa kuchni restauracji "Zielony talerzyk" w Lublinie.
Po śniadaniu na stole królują baby, mazurki, sękacze i pascha. U osób, które dbają o dietę, powoduje to lekkie przerażenie. Ale nie musi. Świąteczne jedzenie może być zdrowe, a ciasta pyszne, choć bez cukru. O tym jak to możliwe opowiedział Karol Babicz z cukierni "Ciacho bez cukru" w Lublinie.
Świąteczne jedzenie może być zdrowe, wegetariańskie a nawet wegańskie - trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzić.
Czytaj więcej