Jarmuż najbardziej skażony pestycydami. W "Brudnej Dwunastce" jeszcze m.in. jabłka, seler i szpinak
Jarmuż znalazł się na szczycie listy warzyw i owców najbardziej skażonych pestycydami stosowanymi w rolnictwie. Raport opracowała amerykańska Environmental Working Group na podstawie informacji tamtejszego departamentu rolnictwa. Na liście nazwanej "Brudną Dwunastką" znalazły się też: truskawki, szpinak, jabłka, nektarynki, winogrona, brzoskwinie, gruszki, czereśnie, seler, pomidory i ziemniaki.
Wyniki analiz Environmental Working Group wskazują, że blisko 70 procent tradycyjnie uprawianych warzyw i owoców sprzedawanych w USA, zawiera pozostałości pestycydów.
"Byliśmy zaskoczeni, ale wyniki były jednoznaczne"
Na szczycie tegorocznej listy "Brudnej Dwunastki" znalazł się jarmuż, a różne rodzaje pestycydów stwierdzono w ponad 92 proc. sprawdzanych próbek tego warzywa.
- Byliśmy zaskoczeni, że w próbkach znalazło się tak wiele pestycydów, ale wyniki były jednoznaczne - powiedziała jedna z autorek raportu organizacji ds. toksykologii Alexis Temkin.
- Badania wykazały, że spożywanie owoców i warzyw nie przynosi korzyści zdrowotnych, a to jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i dzieci - podkreśliła Carla Burns, analityk ds. badań organizacji. Dodała jednak, że "korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w owoce i warzywa przewyższają ryzyko narażenia na zawarte w nich pestycydy".
Autorzy raportu zauważają, że pestycydy, jako potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi, został zakazany do stosowania w uprawach w Unii Europejskiej od 2009 roku.
Listę "Czystej Piętnastki" otwiera awokado i kukurydza
Raport Environmental Working Group zawiera również listę tzw. "Czystej Piętnastki" - czyli owoców i warzyw, do upraw których używa się najmniej nawozów - są na niej: kukurydza, awokado, ananasy, cebula, kiwi, kapusta, kalafior i grzyby.
Próbki pobrane do analiz spośród owoców i warzyw z listy "Czystej Piętnastki" w ponad 70 proc. były wolne od pozostałości pestycydów. Najczystsze okazały się awokado i kukurydza - pestycydy znaleziono w mniej niż jednym procencie pobranych do badań próbek.
Raport o czystości żywności publikowany jest od 2004 r. Klasyfikuje zanieczyszczenie pestycydami w 47 popularnych owocach i warzywach. Opiera się na wynikach testów blisko 41 tys. próbek zbadanych przez amerykański departament rolnictwa.
Czytaj więcej
Komentarze