Tłusty czwartek. Najsłodszy dzień w roku
Na ulicach polskich miast czuć zapach lukru i drożdżowego ciasta, a przed cukierniami od samego rana ustawiają się długie kolejki. Cukiernicy zdradzają, że kluczem do sukcesu są dobre składniki i tradycyjna receptura. Lekarze przypominają, że jeden pączek to ok. 300 kalorii i przepisem na dobre samopoczucie podczas świętowania najsłodszego dnia w roku jest umiar.
28 lutego przypada tzw. tłusty czwartek. Tego dnia, przed rozpoczęciem okresu postnego, Polacy tradycyjnie objadają się pączkami lub faworkami.
Gigantyczne kolejki ustawiają się już od samego rana. Nagranie pokazujące warszawiaków, oczekujących na jedne z najlepszych pączków w stolicy, umieścił na Twitterze Urząd Dzielnicy Wola.
🍩🍩🍩 Mieszkańcy wiedzą gdzie są najlepsze pączki w @warszawa. W kolejce po słodkości do Pracowni Cukierniczej "Zagoździński" trzeba swoje odstać. Chętnych nie brakuje. Pracownia jest naszym partnerem zawodów o tytuł Wolskiego Pączusia. Do zobaczenia o 18 w UD #Wola. pic.twitter.com/NRMiMM8aKT
— Dzielnica Wola (@MiejskaWola) 28 lutego 2019
Jak informuje w czwartek na Twitterze Główny Urząd Statystyczny, przeciętny Polak na wyroby cukiernicze wydaje miesięcznie niecałe 6 zł. W 2017 roku było to 5,85 zł. Dla porównania, jeszcze dziesięć lat temu, w 2008 roku, wydawaliśmy na słodycze 4,28 zł miesięcznie.
"Na te pół pączka można się skusić"
Jeden pączek to około 300 kalorii. Tyle samo energii dostarczy sześć brzoskwiń, 800 gramów fasolki szparagowej czy ważący około 300 gramów kotlet z piersi indyka bez skóry. Eksperci wskazują, że żeby spalić jednego pączka trzeba pół godziny grać w squasha, 35 minut pływać, 20 minut jeździć na rowerze, 15 minut biegać lub przez pół godziny tańczyć.
- Jeśli generalnie zdrowo się odżywiamy, na co dzień sięgamy po dobre produkty, warzywa, to w taki jeden dzień na te pół pączka, ewentualnie całego, można się skusić - powiedziała w Polsat News dietetyk Agnieszka Czuchryta.
Według szacunków z ubiegłych lat, w tłusty czwartek statystyczny Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. Tradycja jedzenia pączków w tłusty czwartek zadomowiła się w Polsce w XVII w. Zgodnie z powiedzeniem, temu, kto w tym dniu nie zje pączka, nie będzie się wiodło przez cały rok. Tradycyjnym nadzieniem polskich pączków od wieków jest dżem lub marmolada różana, rzadziej wiśniowa.