Słowenia: salmonella w mięsie z Polski
Słoweński urząd ds. bezpieczeństwa żywności poinformował w piątek o stwierdzeniu salmonelli "w kolejnych trzech partiach przeznaczonego na kebab mięsa wołowego i indyczego, dostarczonego do Słowenii z Polski" - podaje agencja STA.
Chodzi o mięso zamówione z Polski przez słoweńską firmę Alebon. Firma wycofała te trzy partie mięsa ważące łącznie 45 kg. STA pisze, że zostało ono wyprodukowane przez polską firmę Efes-pol Fedai Simsek Sp. z o.o.
Słoweńska agencja zwraca uwagę, że jest to kolejny przypadek wykrycia salmonelli w mięsie z Polski. Ostatnio bakterię tę, a także ślady leku weterynaryjnego, znaleziono w próbkach pobranych z partii 5,3 tony mięsa na kebaby sprowadzonego z Polski.
Słoweńskie służby sanitarne poinformowały wtedy, że mięso z pałeczkami salmonelli nie pochodzi z polskiej rzeźni w powiecie Ostrów Mazowiecka, która prowadziła ubój chorych krów, co pod koniec stycznia zostało pokazane w reportażu telewizji TVN24.
[ZOBACZ TEŻ] Minister rolnictwa: w Europie jest teraz "hejt" na polskie mięso i żywność:
Czytaj więcej