Polakom wystarcza 26 minut. Zbadano nawyki żywieniowe pracowników
Pracownicy biurowi w Polsce już po 26 minutach przerwy na lunch są ponownie gotowi do pracy. Najwięcej czasu na posiłek poświęcają Włosi i Portugalczycy (odpowiednio 53 i 59 minut) – wynika z badania nawyków żywieniowych pracowników biurowych przeprowadzonych przez Uber Eats i YouGov. Niestety, wszyscy odżywiają się bardzo podobnie, najczęściej źle.
Uber Eats i YouGov przepytały 8058 dorosłych o ich nawyki żywieniowe. Badaniem objęto Hiszpanów, Belgów, Rumunów, Polaków, Szwedów, Austriaków, Holendrów, Portugalczyków i Włochów. Wszędzie uczestnicy odpowiadali na te same pytania.
Okazało się, że najszybciej kończą przerwę obiadową pracownicy w Polsce. Już po 26 minutach są ponownie gotowi do pracy.
Osiem minut dłużej potrzebują na spożycie lunchu Holendrzy - 34 minuty. Hiszpanie na jedzenie poświęcają trzy kwadranse. Najdłużej lub najwolniej jedzą Włosi i Portugalczycy - lunch trwa u nich od 53 do 59 minut.
Głównie kanapki i pizza
Wszyscy odżywiają się bardzo podobnie, najczęściej źle. Jedna piąta pracowników biurowych spożywa to samo każdego dnia. 69 procent z nich poprzestaje na własnych kanapkach. 51 proc. zadowala się pizzą, 40 proc. hamburgerami. Po sałatki sięga 34 proc. badanych, a po makarony 18 proc.
Jeszcze gorzej wygląda sprawa miejsca, w którym spożywamy lunch.
40 proc. badanych je po prostu przy biurku (najgorzej pod tym względem wypadli Rumunii - przy biurku je połowa z nich). A ponadto 5 proc. wciąż pracuje podczas jedzenia.
Czytaj więcej
Komentarze