Groźne bakterie w lodach z nadmorskich lodziarni. Wyniki kontroli zachodniopomorskiego sanepidu
Aż jedna trzecia lodów z nadmorskich lodziarni jest skażona bakteriami z jelit - wykazały kontrole zachodniopomorskiego sanepidu. Od początku wakacji skontrolowano 130 punktów, w których sprzedawane są lody. Ośmiu właścicieli zapłaciło mandaty za nieporządek. Inspektorzy znaleźli np. wafle leżące na podłodze, czy przeterminowane polewy - podało RMF FM.
Sanepid skontrolował próbki lodów ze 130 punktów sprzedaży. Aż w 1/3 wykrył enterobakterie, które znajdują się w jelitach.
- Są one szczególnie niebezpieczne u osób z obniżoną odpornością, czy też u osób z chorobami układu pokarmowego. I tutaj mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe - powiedziała w rozmowie z RMF FM Małgorzata Kapłan z zachodniopomorskiego sanepidu.
Obecność enterobakterii w lodach może oznaczać, że właściciele lodziarni np. niedokładnie myją urządzenia do produkcji i przechowywania lodów.
Bakterie wykryto głównie w lodach z automatów.
RMF FM
Czytaj więcej
Komentarze