GIS ostrzega przed bakterią w mrożonych warzywach. "Międzynarodowe ognisko"
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Doszło do poważnych zatruć, wskutek których zmarło 9 osób - informuje Główny Inspektorat Sanitarny i przypomina, że większość mrożonych warzyw należy przed jedzeniem ugotować.
GIS w komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej podaje, że listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Choroba w pięciu krajach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przygotowały informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy. Wynika z niej, że do 15 czerwca zarejestrowano 47 przypadków zakażenia bakterią, z których dziewięć zakończyło się śmiercią. Choroba od 2015 roku została rozpoznana w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed jedzeniem ugotować. Dotyczy to również mrożonych warzyw dodawanych do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. GIS podkreśla, że zawsze trzeba przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Bakteria także w parówkach
Ponad trzykrotnie przekroczoną normę występowania bakterii Listeria monocytogenes wykryto ostatnio w partii parówek z szynki Simply food 200 g. Główny Inspektorat Sanitarny nakazał bezzwłoczne wycofanie produktu ze sprzedaży. Firma odpowiedzialna za wprowadzenie parówek na rynek zapewniła, że wszczęto procedury wewnętrzne w tej sprawie i "z informacji ze sklepów wynika, że towar nie jest możliwy do kupienia".
PAP, polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze