Groźne bakterie w kiełbasie śląskiej produkowanej z szynki. GIS ostrzega

Polska
Groźne bakterie w kiełbasie śląskiej produkowanej z szynki. GIS ostrzega
Pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes, które wykryto w produkcie "Kiełbasa śląska z szynki ekstra" o numerze partii 04128 i terminie przydatności do spożycia 15.07.2018. Jedzenie kiełbasy z tej partii może być groźne dla zdrowia.

Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. w Drobinie. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.


GIS poinformował we wtorek - w tzw. ostrzeżeniu publicznym dot. żywności - że firma rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

GIS: nie spożywać kiełbasy, szczególnie na surowo


GIS wskazuje, że nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.


Zakłady poinformowały konsumentów - m.in. za pośrednictwem swojej strony internetowej - o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. W swoim oświadczeniu firma zapewnia, że bezpieczeństwo konsumentów jest dla niej najważniejsze i informuje, że "wraz z działaniami naprawczymi prowadzi wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyn potencjalnych niezgodności".


PAP

grz/
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze

Przeczytaj koniecznie