Mięso z laboratorium: większość wegan jadłaby je. Zaskakujące wyniki badania
Zastrzeżeń, co do jedzenia mięsa, które powstałoby w laboratorium, nie miałby co trzeci badany przez firmę Surveygoo. Wśród Amerykanów chętnych na laboratoryjne kotlety było jeszcze więcej - 40 proc. Najbardziej zdumiewający był jednak wynik, jaki badacze uzyskali wśród wegan; aż 60 proc. z nich zadeklarowało, że chętnie sięgnęłoby po mięso, gdyby nie pochodziło ono od prawdziwych zwierząt.
Badania przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii na starannie dobranej próbie ponad tysiąca osób.
Wszystkim respondentom przekazano informację, że mięso, o którym mowa, jest prawdziwym mięsem wyhodowanym z komórek w laboratorium i nie pochodzi ono od zwierząt.
Wyniki badań zaskoczyły nawet zleceniodawcę agencję PR Ingredient Communications. 18 proc. obywateli Wielkiej Brytanii wzbogaciłoby jadłospis o mięso wyhodowane laboratoryjnie, wśród Amerykanów chętnych było jeszcze więcej - 40 proc. Przeciwnicy, którzy zadeklarowali, że nigdy nie sięgnęliby po takie mięso było 38 proc.
"Ludzie lubią jeść mięso"
Największym zaskoczeniem była postawa wegan, którzy dążą jdo wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również z innych aspektów życia. Aż 60 proc. badanych uznało, że skusiłoby się na potrawy z hodowanego w laboratorium mięsa.
Mniej zwolenników sztucznego mięsa było wśród wegetarian (23 proc.) i pescowegetarian - osób rezygnujących z jedzenia mięsa czerwonego, ograniczającymi się jedynie do jedzenia ryb (21 proc.).
- Łatwo zrozumieć, dlaczego tak wiele osób wiarygodnie przyjmuje pojawienie się laboratoryjnego mięsa. Ludzie lubią jeść mięso, ale często czują się winni mając świadomość, że w celu jego pozyskania trzeba zabić zwierzę - powiedział Richard Clarke, dyrektor zarządzający Ingredient Communications.
Sztuczne mięso dla Amerykanów jest OK
Niemniej i jego zdziwiły wyniki badań.
- Byliśmy zaskoczeni tym, jak wielu respondentów wyraziło chęć jedzenia takiego mięsa. Zwłaszcza, gdy ma się świadomość, jakie gwałtowne były protesty przeciwko żywności GMO i wciąż rosnące zainteresowanie żywnością naturalną. Wydawałoby się, że to jakaś sprzeczność - przyznał Clarke.
Wyniki badań jasno pokazują, że pionierzy w branży sztucznego mięsa powinni najpierw wybrać rynek amerykański. - Istnieje ogromna różnica między tym, jak konsumenci z USA i Wielkiej Brytanii postrzegają mięso laboratoryjne. Badanie pokazuje, że kraje, które na pozór wydają się dzielić wieloma podobnymi wartościami, mogą w znacznym stopniu różnić się w niektórych kwestiach – zauważyła Neil Cary, szefowa Surveygoo.
thedairysite.com
Komentarze