Grzyby owocują w mazurskich lasach. Zima płata figle - kurki w styczniu

Kilka dni temu pojawiła się informacja m.in. o kurkach i pieprzniku jadalnym (Cantharellus cibarius), które można znaleźć w lasach Warmii i Mazur. Wszystko przez wyjątkowo ciepłą zimę, ponieważ występowanie tego gatunku grzyba o tej porze roku nie jest normą.
Już od kilku lat zima płata figle, zamiast srogich mrozów jest łagodna zimo-jesień. Warto jednak wiedzieć, że zima nie jest martwym sezonem dla grzybiarzy. Właśnie teraz nadeszła pora, kiedy w lasach można zaleźć grzyby jadalne.
W styczniu więcej grzybów widać na drzewach, niż w ściółce, szczególnie kiedy jest zasypana śniegiem.
Boczniaki: źródło m.in. białka, kwasu foliowego i witamin
Późna jesień i początek łagodnej zimy, to czas owocowania boczniaków, tych samych, które można kupić w sklepie - boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi. W lesie grzyby te rosną na murszejącym drewnie drzew liściastych.
Pojawiły się także pierwsze, jeszcze młode, jędrne, płomiennice zimowe (Flammulina velutipes) - to smaczny grzyb, który nadaje się do zup i marynowania. W kuchni azjatyckiej znany jest pod nazwą enoki. Ten gatunek grzyba zwykle owocuje od października do grudnia, a podczas łagodnych zim nawet do początków wiosny.
Uszaki bzowe: przysmak kuchni chińskiej i japońskiej
W lasach jeszcze nie zniknęły wodnichy późne (Hygrophorus hypothejus). Grzyb ten, podobnie jak płomiennica zimowa, znacznie lepiej się czuje po pierwszych przymrozkach, czyli późną jesienią i wczesną zimą. Zdarza się, że owocniki wodnichy można znaleźć nawet pod śniegiem. Wodnichy są jadalne, ale w Polsce rzadko zbierane.

Przy dużej wilgotności pełnię swych powabów prezentują również uszaki bzowe (Auricularia auricula-judae). W Europie są rzadko zbierane, ale wysoko cenione w kuchni chińskiej i japońskiej, gdzie są składnikiem wielu potraw.
polsatnews.pl
