Sztuka wypieku pizzy na liście UNESCO. W Neapolu wielkie świętowanie i... pizza gratis
We Włoszech trwają huczne obchody z okazji wpisania na listę kulturowego dziedzictwa ludzkości UNESCO sztuki piekarzy neapolitańskiej pizzy. - To historyczne wyróżnienie - ogłosił burmistrz Neapolu Luigi de Magistris. Neapolitańczycy mówią: będziemy jeść jeszcze więcej pizzy.
Decyzja, która zapadła podczas obrad organizacji w Korei Południowej, wywołała entuzjazm nie tylko na południu Włoch, w kolebce neapolitańskiej pizzy, ale i w całym kraju.
W uzasadnieniu postanowienia UNESCO podkreśliło: "Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe".
"Zwycięstwo! Włoska tożsamość enologiczna i kulinarna jest coraz bardziej chroniona na świecie" - oświadczył minister rolnictwa Maurizio Martina.
Zgłoszeni w 2009 roku
Przypomina się, że UNESCO wynagrodziło długie starania podjęte przez resort rolnictwa, który postanowił zgłosić kandydaturę majstersztyku neapolitańskich pizzaioli w 2009 roku. Media podkreślają, że w wielkiej kampanii promocyjnej jej inicjatorzy zdołali przezwyciężyć wszelkie uprzedzenia i opinie tych, którzy w wypieku pizzy w Neapolu i jej popularności widzieli tylko fenomen komercyjny.
Satysfakcję z decyzji UNESCO wyraził włoski minister kultury Dario Franceschini, który stwierdził, że decyzja o wpisaniu rzemiosła wypieku pizzy to wyraz uznania dla Neapolu i zarazem całych Włoch.
Kilkudniowe świętowanie
Szef dyplomacji Angelino Alfano powiedział zaś, że zaangażowanie Włoch na rzecz ochrony ich dziedzictwa nie ogranicza się tylko do dóbr kultury. - Dotyczy także najbardziej reprezentatywnych elementów tradycji naszego kraju - dodał.
W Neapolu i okolicach dziesiątki pizzerii serwowało w czwartek pizzę gratis świętując w ten sposób wyróżnienie ze strony agendy ONZ.
Dalsze świętowanie zapowiedziano też na najbliższe dni.
PAP
Czytaj więcej