Fińska sieć spożywcza wprowadza do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów

Świat
Fińska sieć spożywcza wprowadza do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów
zdj. ilustracyjne/costaricacurious0/Pixabay.com/CC0 Creative Commons

- Bochenek owadziego chleba zawiera ok. 70 zmielonych na proszek suszonych świerszczy zmieszanych z mąką - wyjaśnił Markus Hellstrom, szef działu piekarniczego sieci Fazer. Jak dodał, hodowlane świerszcze stanowią ok. trzech proc. wagi bochenka. Pierwsza partia tego pieczywa trafi do sklepów w piątek.

Docelowo nowe pieczywo ma być dostępne w 47 piekarniach na terenie Finlandii.

 

Fazer Sirkkaleipa - jak po fińsku nazywa się pieczywo ze świerszczy marki Fazer - to według pracownika firmy "świetne źródło białka, a także wartościowych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, oraz witaminy B12".

 

Jak przypomina AP, od 1 listopada fińskie prawo zezwala na sprzedaż owadów w formie produktów żywnościowych.

 

FAO: hodowla owadów bardziej przyjazna dla środowiska

 

Żywność zawierająca owady dostępna jest też w innych państwach UE. Na przykład belgijska sieć Coop sprzedaje od września owadzie burgery i pulpeciki. Żywność z owadów można też znaleźć na sklepowych półkach w Belgii, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.

 

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje owady jako "zdrowe źródło żywności bogate w białko i substancje mineralne". Według FAO hodowla owadów jest tańsza niż bydła i bardziej przyjazna dla środowiska. Nie powoduje bowiem wzrostu stężenia w atmosferze gazów cieplarnianych, czy wydzielania się dużych ilości amoniaku, jak to ma miejsce przy hodowli trzody chlewnej.

 

PAP

mta/
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze

Przeczytaj koniecznie