Mleczarnia sprzedaje śmietanę ze spirytusem. Na zezwolenie czekała 12 lat
Spółdzielnia mleczarska z Olesna na Opolszczyźnie uzyskała pozwolenie na sprzedaż "Śmietankówki". To napój alkoholowy na bazie 30-procentowej śmietanki, który zawiera 17 proc. alkoholu. Lekko waniliowy likier był dobrze znany w regionie jednak legalnie niedostępny. Można było go spróbować tylko na festynach, targach i innych imprezach, w których uczestniczyła mleczarnia.
Mleczarnia z Olesna (woj. opolskie) zabiegała o pozwolenia na sprzedaż tego produktu od 2005 roku. "Śmietankówka" wygrała wtedy Międzynarodowe Targi Gospodarcze "Kooperacja" w Praszce jako najlepszy produkt lokalny.
Do sprzedaży napój trafił we wtorek. Można ją kupić tylko w sklepie firmowym Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. Za butelkę półlitrową trzeba zapłacić 28 zł 50 gr.
Tradycyjny likier ze śmietany
- To nie jest napój do upicia się, tylko raczej do posmakowania - powiedział polsatnews.pl Wilhelm Beker, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. Pierwszego dnia sprzedaży do sklepu firmowego przyjechało specjalnie kilku klientów. Do środy sprzedało się w sumie około 200 butelek.
Produkcja jest w znacznej mierze tradycyjna. Prezes Wilhelm Beker powiedział Nowej Trybunie Opolskiej, że metoda jest prawie chałupnicza. Jedyne zautomatyzowane urządzenie to nalewak, który zapewnia, że w butelkach o pojemności 100, 200 i 500 gramów znajduje się ściśle odmierzona ilość płynu. W środę do spółdzielni dotarło kolejne takie urządzenie.
A jeśli "Śmietankówka" znajdzie klientów, to zakład zwiększy produkcję. Nazwa i receptura są już zastrzeżone.
- Nie planujemy sprzedawać "Śmietankówki" w milionach litrów. Ale na pewną znajdą się klienci, którzy będą ją kupować - powiedział prezes Beker. I rzeczywiście, pierwsza partia to zaledwie 500 butelek. - Niewielkie ilości jesteśmy w stanie produkować codziennie - dodał WIlhelm Beker.
Śmietankówka, to tradycyjny, lokalny likier produkowany na bazie prawdziwej 30-procentowej śmietany. Od dziesięcioleci serwowany jest przy okazji ważnych uroczystości, np. na weselach. W procesie produkcji śmietanka poddawana jest tylko pasteryzacji, dodawany jest także spirytus oraz niewielka ilość cukru waniliowego.
- Nasi pracownicy przekazywali sobie recepturę z pokolenia na pokolenie. Uznaliśmy, w którymś momencie, że możemy produkować taki produkt w naszej mleczarni - powiedział prezes.
Według niego "Śmietankówka" to dobry pomysł na prezent i znakomita pamiątka z Olesna.
- Można kupić niedużą buteleczkę do kawy, poczęstować koleżankę, kolegę, babcię - stwierdził prezes Beker.
Napój ma uświetnić 110 rocznicę powstania mleczarni, która istnieje od 1907 roku.
Regionalny nabiał bez konserwantów
Spółdzielnia mleczarska w Oleśnie słynie na Górnym Śląsku z wytwarzanych tradycyjnymi metodami produktów nabiałowych.
"Artykuły nabiałowe produkowane są na bazie naturalnych składników, bez dodatku konserwantów i substancji uszlachetniających. Atutem firmy są niezmienione metody tradycyjne, odznaczające się wysoką jakością zdrowotną" - napisano na stronie spółdzielni.
Zajmuje się skupem i przetwórstwem mleka, handlem hurtowym oraz detalicznym artykułami nabiałowymi i spożywczymi. Główne wyroby produkowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Oleśnie to: mleko spożywcze, śmietana, śmietanka, kefir, twarogi, masło, maślanka.
- Możliwe, że to jedyny napój o takim składzie produkowany w Europie - powiedział prezes mleczarni portalowi polsatnews.pl.
Mleczarnia planuje wystąpić o wpisanie swojej "Śmietankówki" na listę produktów regionalnych, na której znajdują się produkty będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu i wytwarzane metodami wykorzystywanymi od co najmniej 25 lat.
W promocję regionalnego likieru włączyły się m.in. władze Olesna i urząd wojewódzki w Opolu. Jak podały lokalne media "Śmietankówka" smakowała m.in. prezydentom: Bronisławowi Komorowskiemu i Andrzejowi Dudzie.
polsatnews.pl, nto.pl
Czytaj więcej
Komentarze