"Zupa disco" - gotowanie przy dźwiękach muzyki w Ogrodach Botanicznych UW
Na gotowanie dań, przy dźwiękach muzyki disco, z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem, zaprasza Federacja Polskich Banków Żywności. Akcja "Zupa disco" odbędzie się w niedzielę w Ogrodach Botanicznych UW w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.
Jak informują organizatorzy, wyszukane dania - barszcz ukraiński i minestrone - gotować będzie m.in. szef kuchni hotelu Novotel Jakub Emanuel Malec, a uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroją produkty.
W komunikacie dyrektorka ds. edukacji w Federacji Polskich Banków Żywności dr Maria Kowalewska zaznaczyła, że celem wydarzenia jest edukacja dorosłych na temat sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności.
- Nasze dania powstaną z warzyw o nietypowych kształtach. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie - powiedział prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Budowanie świadomości w zakresie niemarnowania żywności
Inicjatywa "Zupa disco" narodziła się w Londynie i jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT. Jej celem jest budowanie świadomości w zakresie niemarnowania żywności. W Polsce działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności prowadzą Banki Żywności.
W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53 proc. w gospodarstwach domowych. W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących.
Banki najpierw pozyskują żywność (np. poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych), następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych.
W ciągu 20 lat istnienia Banki Żywności łącznie zebrały 758 tys. ton produktów spożywczych, z czego można było przygotować 1,5 mld posiłków.
PAP
Czytaj więcej
Komentarze