Złe wieści dla fanów oleju kokosowego. Nie jest tak zdrowy, jak sądzono
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Okazuje się jednak, że spożywany w nadmiarze jest równie niezdrowy jak tłuszcze zwierzęce - twierdzą amerykańscy naukowcy.
Zdaniem naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association) spożywanie oleju kokosowego może powodować podwyższony poziom złego cholesterolu we krwi oraz prowadzić do otyłości. Ich zdaniem olej kokosowy jest co najmniej równie niezdrowy co smalec i masło.
Z raportu przygotowanego przez amerykańskich ekspertów wynika, że w oleju kokosowym znajduje się ponad 80 proc. tłuszczów nienasyconych. To więcej niż w maśle (63 proc.) i smalcu wieprzowym (39 proc.) Naukowcy zalecają, aby osoby dbające o zdrowie zastępowały tłuszcze nienasycone oliwą z oliwek i olejem słonecznikowym.
Tłuszcz elementem zbilansowanej diety
Jednocześnie eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego podkreślają, że tłuszcze są istotnym elementem zdrowej i zrównoważonej diety. Są źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz sprzyjają przyswajaniu witaminy A, D i E.
Zalecana dzienna dawka spożycia tłuszczów nienasyconych wynosi 30 gramów dla mężczyzn oraz 20 gramów dla kobiet. Informacje o zawartości tłuszczów nasyconych w produktach podawana jest na etykietach.
BBC, polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze