Zgnilec amerykański zaatakował. Pszczoły z okolic Niepołomic zagrożone
Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii potwierdził wystąpienie przypadku choroby zakaźnej - zgnilca amerykańskiego pszczół w miejscowości Chobot (okolice Niepołomic w Małopolsce). By ograniczyć rozprzestrzenianie choroby, Wojewoda Małopolski poszerzył obszar zapowietrzony o powiaty proszowicki i bocheński.
Zgnilec amerykański pszczół to choroba zakaźna zwierząt, podlegająca obowiązkowi zwalczania. W związku ze sposobem przenoszenia się choroby - m.in. poprzez obumarłe larwy pszczół, zakażone produkty pszczele i sprzęt pasieczny - konieczne jest wprowadzenie ograniczeń określonych w rozporządzeniu w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby.
Rozporządzenie przewiduje, że na obszarze zapowietrzonym pszczelarze muszą obowiązkowo dokonać przeglądu pasiek przez wyznaczonych urzędowych lekarzy weterynarii i zgłaszać przypadki zachorowań pszczół z objawami mogącymi wskazywać na zgnilec amerykański pszczół.
Zakazy i nakazy na obszarze zapowietrzonym
Na obszarze zapowietrzonym zakazane jest przemieszczanie rodzin pszczelich, matek pszczelich, czerwia, pszczół, pni pszczelich, produktów pszczelich oraz sprzętu i narzędzi używanych do pracy w pasiece - bez zgody właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz organizowanie wystaw i targów z udziałem pszczół.
Ograniczenia określone w rozporządzeniu obowiązują wszystkich posiadaczy pszczół z obszaru do czasu uchylenia rozporządzenia.
Zgnilec amerykański pszczół (zgnilec złośliwy) jest chorobą wywoływaną przez bakterię Paenibacillus larvae i występuje u pszczoły miodnej oraz u innych gatunków pszczół na całym świecie.
Bakteria odporna na temperatury i środki dezynfekujące
Choroba atakuje larwy pszczół - tzw. czerw. Bakteria wytwarza przetrwalniki, które są bardzo odporne zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury oraz na działanie wielu środków dezynfekujących. Zakażenie następuje drogą pokarmową - podczas karmienia larw przez robotnice. Zainfekowany czerw zwykle umiera, ale przetrwalniki w zasklepionych komórkach mogą przetrwać przez wiele lat.
Zgnilec amerykański pszczół jest stwierdzany od wiosny do jesieni, jednak największe nasilenie choroby występuje pod koniec lata, tj. w lipcu i sierpniu.
Przetrwalniki Paenibacillus larvae mogą przetrwać w produktach pszczelich (np. miodzie, wosku) i w środowisku od 3 do 10 lat, a w wysuszonych larwach nawet 35 lat.
polsatnews.pl
Komentarze