Droższe masło, cukier, wieprzowina i jaja. Na tegoroczną Wielkanoc trzeba wydać więcej
Ceny żywności na tegoroczne Święta Wielkanocne będą o ok. 4 proc. wyższe niż przed rokiem. To znacząca podwyżka, ponieważ w ciągu ostatnich pięciu lat żywność na Wielkanoc drożała średnio o mniej niż 1 proc. - wynika z analizy banku BGŻ BNP Paribas.
Mocno w porównaniu z poprzednimi świętami wielkanocnymi, bo ok. 12 proc., wzrosną ceny olejów i tłuszczów, przede wszystkim masła, za które trzeba zapłacić o ponad 20 proc. więcej niż w marcu 2016 roku.
Podobnie jest z cukrem, który jest o ponad 15 proc. droższy niż przed rokiem i aż o ponad 50 proc. bardziej kosztowny niż dwa lata temu.
W mniejszym stopniu zdrożeją twarogi oraz mleko. Ceny nabiału ogółem wzrosną o około 3,5 proc. Jaja, w tym roku są o kilka procent droższe niż w 2016. Za sery trzeba zapłacić o ok. 6 proc. więcej.
Od ubiegłorocznej Wielkanocy wzrosła także cena pieczywa - ok. 1,5-2,0 proc.
Koszyk wielkanocny najdroższy w Zachodniopomorskim, najtańszy na Podkarpaciu
- Biorąc pod uwagę zróżnicowanie regionalne za przykładowy koszyk wielkanocny zawierający 3 jaja, 50 g pieczywa i 100 g kiełbasy najwięcej Polacy będą musieli zapłacić w woj. zachodniopomorskim – o 9 proc. więcej niż średnio w kraju. Najtańszy będzie natomiast w woj. podkarpackim, gdzie jego wartość będzie o 11 proc. niższa niż w pozostałych regionach Polski - powiedział analityk BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.
- U naszych sąsiadów, na Litwie, w Czechach oraz w Niemczech, żywność prawdopodobnie drożeje jeszcze bardziej - dodał.
Polacy wydadzą również więcej na mięso. Za wieprzowinę zapłacą ponad 10 proc. więcej. Alternatywą może być drób, który jest o kilka procent tańszy niż rok temu.
Warzywa i owoce są o ponad 4 proc. droższe niż przed rokiem, przede wszystkim z powodu wyższych cen produktów z importu. Warzywa krajowe są w tym roku tańsze.
polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze