Dżdżownice w makaronie, zupa ze świerszczami. Jadalne insekty w restauracji w Tokio
Robak w zupie zazwyczaj nie najlepiej świadczy o kucharzu. Ale nie w tokijskiej restauracji, która przez jeden dzień serwowała spragnionym kulinarnych wrażeń gościom dżdżownice, świerszcze i jedwabniki.
W niedzielę gospodarze restauracji sprzedali ponad sto talerzy specyficznych przysmaków. W menu gościły cztery nowe dania wypełnione... insektami. Daniem głównym była zupa zawierająca świerszcze, koniki polne oraz proszek z jedwabników.
Organizatorem wydarzenia jest menedżer restauracji Juta Szinohara, który promuje jedzenie insektów w Japonii i innych krajach na świecie. To kolejny taki eksperyment w tym lokalu.
Tradycyjne potrawy
Insekty są od dawna obecne w tradycyjnej kuchni japońskiej, ale najczęściej można zjeść je w domowych kuchniach na wsi. W miastach serwowane są bardzo rzadko.
Dietetycy przyznają, że owady to znakomite źródło białka.
Reuters, euronews.com, The Times
Czytaj więcej
Komentarze