Warzywa, wieprzowina, mleko. Te produkty żywnościowe podrożeją w tym roku
W tym roku żywność może zdrożeć o ok. 4 proc., więcej zapłacimy za warzywa, wieprzowinę, tłuszcze oraz produkty mleczarskie - prognozuje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2016 roku ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 o 1 proc.
Zdaniem ekspertki w czerwcu ceny żywności i napojów bezalkoholowych w stosunku do grudnia ubiegłego roku mogą być już wyższe o 4-5 proc., ale kolejnych miesiącach należy oczekiwać sezonowego ich spadku, jednak pod koniec roku znowu zaczną rosnąć, by osiągnąć ok. 4 proc. wzrostu w ujęciu rok do roku.
Według dr Krystyny Świetlik wzrostowi cen żywności sprzyja poprawa sytuacji na rynku pracy i wzrost dochodów konsumentów. Szczególnie widać wpływ programu "Rodzina 500+", który większa popyt na żywność.
Żywność drożeje na świecie
Jak podkreśliła ekspertka, ceny żywności rosną nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Według FAO (agenda ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), w styczniu tego roku w porównaniu z poprzednim miesiącem światowe ceny żywności wzrosły o 2,1 proc. Zadecydowały o tym wzrosty cen: cukru (o 9,9 proc.), zbóż (o 3,4 proc.) i olejów roślinnych (o 1,8 proc.).
Według danych Eurostatu, czyli unijnego urzędu statystycznego ceny żywności w styczniu wobec grudnia 2016 roku wzrosły w UE przeciętnie o 0,9 proc., najbardziej w Chorwacji i Bułgarii (po 2,9 proc.), Grecji (o 1,9 proc.) i Polsce (o ok. 1,8 proc.).
Podrożeje olej i warzywa, ceny drobiu bez zmian
Świetlik powiedziała, że w Polsce ceny zbóż i cukru w pierwszej połowie tego roku nie powinny rosnąć, ale olej rzepakowy może podrożeć, z powodu mniejszej ilości zebranego rzepaku. Nie powinny się zmienić ceny drobiu.
Zdrożeją natomiast warzywa. W krajach Europy południowej, skąd Polska importuje wiele warzyw, zima była chłodniejsza niż przeciętnie, dlatego mniejsza jest ich podaż i wyższe ceny m.in. cukinii, papryki, bakłażana czy brokułu oraz sałaty. - Natomiast nie powinny więcej kosztować krajowe warzywa gruntowe, ale z kolei wkrótce pojawią się nowalijki, które "podbiją" ceny warzyw - wyjaśniła Świetlik.
Jeżeli chodzi o ceny pozostałych grup żywności, to można spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny, wołowiny, produktów mleczarskich - wyliczała. Dodała, ze dużo też zależy od cen energii, bo ma wpływ na koszty produkcji.
W styczniu tego roku GUS podał, że w 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1 proc. (wobec spadku o 1,8 proc. obserwowanego w 2015 r.). Najbardziej podrożał cukier (o 26,9 proc.). Więcej niż w 2015 r. konsumenci płacili za owoce (o 5,5 proc.), ryby i owoce morza (o 3,6 proc.), a także warzywa (o 2,8 proc.).
PAP, polsatnews.pl
Komentarze