Ślimaki mają szanse. Zbiór winniczka ograniczony do 150 ton w Lubuskiem
W woj. lubuskim będzie można w tym sezonie zebrać 150 ton ślimaków winniczków. Limit wynikający z częściowej ochrony tych zwierząt jest taki sam, jak w poprzednich kilku latach. Zbiór ślimaków trwa od 20 kwietnia do 31 maja.
Osoby i firmy zainteresowane zbiorem i przetwarzaniem winniczka muszą mieć na to pozwolenie wydawane przez Regionalne Dyrekcje Ochrony Środowiska (RDOŚ).
Jak poinformował Stanisław Bąkowski z RDOŚ w Gorzowie Wlkp., w przypadku woj. lubuskiego wskazane jest, by ze względów organizacyjnych wniosek o wydanie takiego pozwolenia złożyć do końca marca.
W zeszłym roku na zlecenie RDOŚ naukowcy z zakładu zoologii ogólnej Instytutu Biologii Środowiska Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu dokonali kolejnej oceny liczebności i rozmieszczenia populacji ślimaka winniczka w Lubuskiem.
- Ustalono, że praktycznie na całym obszarze województwa można dokonywać zbioru, przy czym proponowane limity dla poszczególnych gmin znacznie się różnią - powiedział Bąkowski.
Różne limity w gminach
Dodał, że w tym sezonie największe ilości - do 10 ton będzie można zebrać na obszarze 17 gmin (Lubiszyn, Kłodawa, Bogdaniec, Drezdenko, Skwierzyna, Lubniewice, Gubin, Żagań, Kożuchów, Zabór, Kargowa, Trzebiechów, Zielona Góra, Szczaniec, Zbąszynek, Babimost i Dąbie).
Z kolei najmniej ślimaków - do jednej tony, będzie można zebrać na terenie sześciu gmin (Santok, Torzym, Bytnica, Brzeźnica, Wymiarki i Łęknica). Bąkowski zwrócił uwagę, że zgodnie z obowiązującymi przepisami mięczaków nie można pozyskiwać na terenie parków narodowych i rezerwatów przyrody.
Nie można zbierać ślimaków, których muszla ma mniej niż 30 mm średnicy. Mniejsze osobniki, nawet jeśli przypadkowo trafią do skupu, muszą zostać wypuszczone na wolność w miejscach gwarantujących im przetrwanie.
Większość winniczków z Lubuskiego trafia na eksport do Europy Zachodniej. W skupie cena za kilogram tych ślimaków nie jest wysoka, od kilku lat utrzymuje się na poziomie ok. 2 zł. W zeszłym roku w regionie pozyskano ich 65 ton. Winniczek żyje około pięciu lat osiągając dojrzałość płciową w wieku3 lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Młode przychodzą na świat w maju.
PAP, polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze