Smaczna i dobra konserwa… z bobra. Rusza produkcja
Białoruskie zakłady mięsne wraz Ministerstwem Gospodarki Leśnej przygotowują się do rozpoczęcia produkcji wyrobów z niezwykłego gatunku dziczyzny. W planach jest wypuszczenie na rynek mielonki i kiełbasy z bobra. Do końca tego roku leśnicy mają przygotować 1750 gotowych do przetwórstwa tusz tych zwierząt.
- Aktualnie pracujemy nad tymi kwestiami z zakładami mięsnymi. Bardzo wiele przedsiębiorstw jest zainteresowanych - poinformował kierownik wydziału gospodarki myśliwskiej resortu gospodarki leśnej Siarhiej Szastakou.
Więcej żelaza, mniej fosforu
Szastakou wyjaśnił, że w trakcie badań okazało się, iż mięso bobra zawiera dużo białka, selenu i witaminy C. Ma też mniej fosforu niż wołowina i wieprzowina. Za to żelaza ma blisko dwukrotnie więcej niż inne rodzaje mięs.
Populacja bobrów na Białorusi wynosi ok. 50 tys. sztuk. Specjaliści oceniają, że przekracza ona optymalną liczbę ponaddwukrotnie. Służby leśne skarżą się, że gryzonie budują żeremia (siedliska) w kanałach melioracyjnych, które zmieniają naturalne warunki w lesie i powodują zalania znacznych obszarów.
Polowanie na bobry jest na Białorusi dozwolone, ale wymaga zezwolenia. Polować na nie można tylko za dnia, a zwierzęta te prowadzą nocny tryb życia.
Pieczyste z bobra było już przysmakiem staropolskiej kuchni. Obecnie pojawia się głównie na stołach myśliwych.
belsat.eu, lenta.ru, polsatnews.pl
Czytaj więcej
Komentarze